МАЛИ ФЕСТИВАЛ ДУХОВНОГ ФИЛМА – ОБНАВЉАЊЕ НАДЕ

МАЛИ ФЕСТИВАЛ ДУХОВНОГ ФИЛМА – ОБНАВЉАЊЕ НАДЕ

POP FEST

Први Мали фест духовног филма у организацији тршићке мисионарске цркве завршава се данас у Омладинском центру. Публика је током пет дана могла погледати осам филмова, али и послушати занимљиво предавање о духовности и филму

Мали фест духовног филма под називом “Да не поверујеш“ у организацији Српске православне мисионарске цркве у Тршићу данас ће се после петодневних пројекција завршити емитовањем ирског филма “Калварија”. Током фестивала посетиоци су могли погледати осам филмова чије је емитовање било прилагођено школским сменама како би што више младих присуствовало пројекцијама. У уторак је у сали Омладинског центра у којој је фестивал одржан, ђакон Ненад Илић, редитељ и писац, одржао предавање о односу духовности и филма проткано одломцима из филмова и илустрацијама. Он је посетиоцима у испуњеној сали Омладинског центра указао шта су прави цитати из духовне зоне у филмској уметности и шта се у нетипичним филмовима може пронаћи као духовна тема.

Духовност је у корену свега

– Где год је квалитетна уметност, може се пронаћи потрага за истином, а где се за истином трага, тамо је и потрага за духовношћу. Духовност не спада у сами врх интересовања попут политичких и економских тема које су ближе и битније људима, али је она у корену свега и решавањем духовних проблема решавамо и све остале, што најчешће заборављамо. Није духовност резерватска допуна нашем обичном животу, зона мира и психолошког сређивања па да у њу уђемо као у затворено подручје, већ се у њој, напротив, додирују све области живота. Управо бављење духовним темама поставља корен свим осталим здравим променама у животу без обзира на то да ли се ради о економији, праву, политици, моралу – рекао је ђакон Илић.

Свештеник тршићке цркве Веселин Стефановски организовао је фестивал духовног филма изналазећи, у доба када је непосредна комуникација уназађена и када се све више комуницира кроз медије, начине да допре до људи као свештеник, вероучитељ и родитељ.

– Духовност је и кроз филм нашла начина да допре до срца људи 21. века. Имамо експанзију филмова духовне садржине, не нужно православне, већ и римокатоличке, исламске, будистичке јер се у свету осећа глад за духовношћу. Ово је пионирски подухват у Србији и може бити леп почетак. Првог дана смо приказивали кратке игране филмове деци и показало се да смо наишли на позитивне реакције. У будућности бисмо могли два дана да посветимо малишанима, а да сам фестивал траје и дуже од овогодишњих пет – каже Стефановски.

Н. Т.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )