ПОСЛАТ ПРОГРАМ РАЦИОНАЛИЗАЦИЈЕ – У МАЊКУ НАЂЕН ВИШАК

ПОСЛАТ ПРОГРАМ РАЦИОНАЛИЗАЦИЈЕ – У МАЊКУ НАЂЕН ВИШАК

GUGL (8)

До краја јуна из јавног сектора града Лознице по разним основама треба да оде 27 лица и остане укупно 896 запослених. План рационализације послат је ресорном министарству уз дописе о последицама које ће имати на рад локалне самоуправе која већ има око 50 мање запослених

Лозница је у Градској управи, осам јавних предузећа, седам ус-танова и организација чији је ос-нивач град, у децембру 2013. имала укупно 959 запослених и уго-ворно ангажованих лица, а према допису ресорног министарства тај број треба да буде умањен за 6,5 одсто, односно 63 лица. До 1. фебруара ове године број је смањен за 36 тако да до јула треба да буде умањен за још 27 лица и да јавна управа укупно има 896 запослених. Неопходно смањење биће урађено одласком дела запослених у пензију, али и отказима уговора у раду, као и престанком уговора о раду на одређено време и других.

Лозница је Министарству државне управе и локалне самоуправе у предвиђеном року послала План рационализације јавне управе града Лознице уз информације о његовим последицама на њен рад. У послатом плану се наводи да ће ново смањење броја запослених у јавној управи Града Лознице “у потпуности угрозити основну делатност локалне самоуправе, као и обављање претежних делатности јавних комуналних предузећа и установа из области друштвених делатности”.

–  Лозница се увек понашала рационално и поштујући Закон о одређивању максималног броја запослених у локалној администрацији имала за око 50 мање запослених од дозвољеног броја. По основу мањег броја запослених за пет последњих  година град је у буџету уштедео више од 170 милиона динара. Због тога смо ресорној министарки уз План рационализације послали и два дописа тражећи или да нас изузму из овог програма, или да то буде  равномерније како не би биле доведене у питање основне функције локалне самоуправе. Одговор нисмо добили. Назначили смо да ће нам то угрозити обављање основне делатности локалне самоуправе и да је то кажњавање локалних самоуправа које су све време биле рационалне. Надамо да ће ипак нешто бити измењено – каже начелница градске управе Милојка Смиљанић.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )