КАЗНЕНИ БОДОВИ ОДНОСЕ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ – БОД ПО БОД – ОДЕ ДОЗВОЛА

КАЗНЕНИ БОДОВИ ОДНОСЕ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ – БОД ПО БОД – ОДЕ ДОЗВОЛА

kazneni

Због сакупљених максималних 18 казнених бодова до сада је на подручју Полицијске станице у Лозници без возачке дозволе остало 186 наших суграђана. За похађање двонедељног семинара од 40 часова, лекарско уверење и полагање тестова несавесни возачи морају да плате 43 хиљаде динара

Од јануара 2010. године од када је почела примена одредби Закона о безбедности саобраћаја којима су регулисани казнени бодови, због сакупљених максималних 18 бодова, без возачке дозволе у нашој земљи остало је више од три хиљаде возача. На подручју Полицијске станице у Лозници возачка дозвола одузета је од 186 наших суграђана. Према подацима које смо добили од Полицијске управе у Шапцу, током 2010. године издато је само једно решење којим се одузима возачка дозвола, следеће године шеснаест решења, 2012. године четрдесет седам, 2013. шездесет девет решења, прошле године 33, док је у јануару ове године решење о одузимању возачке дозволе због прикупљених осамнаест бодова добило двадесет наших суграђана. Према речима Зорице Новаковић, председнице Прекршајног суда у Лозници, најчешћи прекршаји који су несавесни возачи чинили су недозвољена брзина, 1.329 случајева, претицање преко пуне линије 823 и вожња у алкохолисаном стању 407 случајева.

Закон је јасан, када возач сакупи 18 казнених поена и добије пресуду о забрани управљања, мора прво да плати новчане казне за све прекршаје које је починио а затим да издржи и заштитну меру коју одређује суд, а која, у најтежим случајевима, може да буде и казна затвора. Управљање возилом неће бити дозвољено још 90 дана, да би потом уследио лекарски преглед, затим предавања у Агенцији за безбедност саобраћаја и на крају полагање стручног испита из унапређења знања из безбедности саобраћаја. Тек након тога, несавесном возачу моћи ће да се врати возачка дозвола.

В. М.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )