ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА САВЕ БАБИЋА – БЕЗ РЕЧИ МЕЊАЈУ СВЕТ

ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА САВЕ БАБИЋА – БЕЗ РЕЧИ МЕЊАЈУ СВЕТ

savo

Карикатура треба да нас опомене, па да се тргнемо, и друштво и човек као јединка, објашњава Сава Бабић, представљајући се петом изложбом у Вуковом дому културе. Пред публиком је 80 карикатура, насталих у протеклој деценији, које су учествовале на домаћим и међународним конкурсима, од којих је већина и награђивана

Самосталном изложбом карикатура Саве Бабића, која је у среду отворена у Галерији “Мина Караџић” у Вуковом дому културе, настављени су програми поводом обележавања 165 година КУД “Караџић”. Изложбу је отворио књижевник Љубомир Ћорилић, а у пригодном програму учествовали су афористичари СтевоБздилик, Ненад Ћорилић и Илија Васић, каои група певача КУД “Караџић”. Више пута награђиван на домаћим и међународним конкурсима, фестивалима и салонима, Бабић се суграђанима представио са 80 карикатура, које су селектоване и излагане широм света: од Кубе, Бразила, Перуа, преко Шведске, Немачке, Шпаније, Португалије, Турске, до Азербејџа, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Грчке, Јужне Кореје, Кине, Русије, Украјине, Румуније и Бугарске.

– На свим тим изложбама до сада сам освојио 42 награде и признања. Ово је моја пета изложба карикатура али свакако мени значајна јер се организује у просторијама где сам са још седам других сликара 1973. године основао ликовну групу “Н8”. Сада сам позвао и све основне и средње школе да предложе својим професорима ликовног васпитања да доведу ђаке и упознају их са другим видовима уметности – каже Бабић.

Објашњава да ова изложба приказује свет на другачији начин, не онако како га сликари дочаравају јер, како каже, карикатура има другу улогу.

– Карикатура треба да оно што је ружно, лоше, истане и покаже да то не ваља, да свет треба мењати, али и човека и околину, у бољем смислу. Карикатура треба да нас опомене, па да се тргнемо, и друштво и човек као јединка. Честа тема је животна околина, антиратна и, незаобилазна, политичка тематика. Инспирација су нам сви видови живота и друштва. Све је то тема на свој начин. Многе изложбе и салони имају задате теме и мени је најдраже да радим по задатим темама, у њима дајем свој максимум. Карикатуре сликам и бавим се хумором и сатиром већ четири деценије, а ове су настале у последњих десет година. У том периоду сам активнији и на иностраним фестивалима и салонима. Све изложене карикатуре су учествовале на неком фестивалу, све су без речи и може да их разуме и неписмен човек. Имају универзални језик и свака може да замени и хиљаде речи. Ванвременске су, занимљиве и актуелне, а баве се општим темама – објашњава Бабић, који је рођен 1947. године у Београду, где је завршио Машински факултет.

Карикатуре је објављивао у Јежу, Гласу Подриња, Подринском телеграфу, Вечерњим новостима, Политици и Лозничким новостима, као и у електронским часописима Шипак и Жикишон. Међу бројним наградама значајнија му је друга награда на фестивалу Златна кацига у Крушевцу (2006.), прва награда на “Чивијади” у Шапцу (2007.), Гран-при у Пљевлима (2010.), специјална награда на фестивалу Ајдин Доган у Турској и сребрна плакета на Међународном бијеналу антиратне карикатуре у Крагујевцу (2011.), бронзана медаља у Азербејџану (2012.), титула Мајстор карикатуре у Бугарској (2013.) и друга награда у Белгији (2014.). Као сликар и карикатуриста 2013. године добио је Плакету Града Лознице. Бабићеве карикатуре су заступљене у неколико књига и антологија попут “Чивијашке републике” и “При крају стазе” В. Бујушића и С. Матића, “Талог пада с врха” М. Ђукановића, “Дриблинг духа” А. Чотрића, “Маратон на кратке стазе” групе афористичара. Објавио је једну књигу карикатура, а члан је и Удружења карикатуриста ФЕКО Србија. Као сликар и суоснивач ликовне групе “Н8” организовао је више ликовних колонија и учествовао на стотинак изложби у земљи и иносстранству. Изложба у Вуковом дому културе трајаће до 28. фебруара.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )