ГОСТОВАЊЕ У ОСЕЧИНИ – ПРИЧА О ПАУЉАМА ПРЕД ПОДГОРЦИМА

ГОСТОВАЊЕ У ОСЕЧИНИ – ПРИЧА О ПАУЉАМА ПРЕД ПОДГОРЦИМА

izlozba u osecini2

У  Народном музеју у Осечини  од 5. фебруара гостује лознички Музеј Јадра са изложбом “Праисторијска некропола Пауље 1989-2014. године” ауторке Раде Глигорић, која је крајем године премијерно излагана и у Лозници. Поставком је обухваћено 25 година археолошких истраживања на локалитету брезјачке некрополе Пауље, а Подгорци ће моћи да је погледају до почетка марта. Према речима ауторке Раде Глигорић, на овај начин се наставља и дугогодишња добра сарадња са колегама из Осечине, чија је изложба о херојима Подгорине у Првом светском рату још увек актуелна у лозничком музеју.

– Желели смо да се и грађани Осечине упознају са нашим радом и да погледају резултате нашег истраживања у 25 хумки за 25 година. Пронађен материјал је разноврстан, обухвата период од развијеног бронзаног доба, од 1500-1450. до 1200. године пре нове ере, што значи да је укупна старост изложених предмета око три хиљаде година. Простор осечинског музеја опремљен је новим витринама тако да је и изложба добила нову димензију – каже Рада Глигорић, која је са колегиницом Јагодом Цанић Тешановић истраживала овај терен.

Археолошка ископавања и истраживања хумки на некрополи Пауље омогућила су сагледавање многих аспеката у развоју људских заједница на подручју Јадра у дугом временском периоду, а била је предмет интересовања и првог професора археологије на тадашњој Вишој школи, Михаила Валтаровића, који је крајем 19. века истражио шест хумки. На овој некрополи је остало још осам хумки да се истражи, а за сада је извесно да ће ове године бити истражене још две.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )