ПРОСВЕТАРИ ОДБИЛИ ДА ПОТПИШУ УГОВОР – СПОРНЕ ВИСИНЕ НАГРАДА

Представници четири репрезентативна синдиката просвете прошлог петка напустили су састанак у Влади Србије без потписаног Посебног колективног уговора иако је по мишљењу министра просвете Срђана Вербића понуђени колективни уговор бољи за запослене у образовању него претходни. Испуњени су сви захтеви осим кључног – изузимање од смањења плата од десет одсто

 

Иако се очекивало, прошлог петка представници четири синдиката просвете ипак нису потписали Посебан колективни уговор а као главни разлог за то наводе да их министарство условљава да прихвате споразум о прекиду штрајка, што је, како тврде, уцена. Са друге стране, министар просвете Срђан Вербић одговара да су заправо, синдикати око 350.000 ученика искористили за уцену у разговорима са министарством. Како ствари стоје, просветни радници ће после двомесечног протеста морати да се помире са умањењем зараде, али очекују да им део одузете плате буде враћен кроз две надокнаде предвиђене посебним колективним уговором чији би износ могао да буде по 7.500 динара.

Вербић је истакао да је нови ПКУ бољи за запослене у образовању него претходни, јер између осталог, омогућава запосленима да у будућим преговорима, кад то буде било могуће, добију ванредне награде. У односу на претходни садржи једну јубиларну награду више, за стаж од 35 година и то, како је рекао, није једина ствар која је напредак. У ПКУ постоји низ ствари које су боље дефинисане и дају већа права запосленима, која се тичу преузимања, укрупњавања норме.

Према речима Сретена Тешића, председника ИО синдиката „Независност“, укрупњавање норме се односи на просветне раднике који раде у неколико школа чак, у четири истовремено, што је посебно заступљено на подручју Школске управе Ваљево.

– Урадиће се  правилник према којем ће наставник са најдужим стажом преузети обавезе које су до тада обављала четири радника, дакле, биће повећана норма за једног човека. Такође, наставник који допуњује норму у осталим школама биће ангажован без претходно расписаног конкурса. Укрупњавањем норме решиће се и плаћање доприноса држави. Наиме, сада наставник, рецимо, ради 20 одсто у једној школи а на име доприноса држави плаћа све обавезе у пуном износу као да прима целу плату. Како ће то они осмислити, не знам – каже за ЛН Тешић.

У споразуму о прекиду штрајка, који такође није потписан, спорне су годишње награде

а одлука о прекиду штрајка зависиће од висине понуђених награда.

Како каже Тешић, синдикати ће ових дана имати посебан састанак на којем ће се договорити који је споразум за њих најприхватљивији.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )