МИНИСТАР ВЕЛИМИР ИЛИЋ – ИПАК, НОВИ МОСТ У ДРАГИНЦУ

МИНИСТАР ВЕЛИМИР ИЛИЋ – ИПАК, НОВИ МОСТ У ДРАГИНЦУ

ILIC U LOZNICI

На Јадру у Драгинцу биће саграђен нови мост, рекао је министар Велимир Илић који је ове седмице посетио Лозницу. Град за понтонски мост, као привремено решење месечно издваја 652 хиљада динара, каже градначелник који очекује да радови на мосту почну што пре

Министар задужен за вандредне ситуације Велимир Илић, посетио је у уторак Лозницу где га је у градској управи градоначелник Видоје Петровић упознао  шта је до сада урађено на санирању великих штета после мајских и августовских поплава. Разговарано је о оштећеном мосту на Јадру у Драгинцу, оштећењима регионалног пута ка Зајачи после изливања Штире, регионалном путу од Бање Ковиљаче до Гучева, изливању јаловине у некадашњем руднику “Столице” и великом броју клизишта на подручју града Лознице.

Према Петровићевим речима на подручју Лознице има близу 400 активних клизишта и градске стручне комисије су их све обишле, а сачињена документација достављена је ове седмице кабинету министра Илића.

– Као накнаду за коришћење понтонског моста у Драгинцу месечно се из градског буџета издваја  652.000 динара, а до априла, до када је закључен уговор са Војском Србије,  град ће укупно  дати око шест милиона динара. Тражи се решење да се што пре уради мост,  са нестрпљењем то очекујемо, а највише грађани и верујемо да ће врло брзо доћи до почетка радова. Добили смо информацију око услова даљег коришћења понтона после истека уговора, који би што се тиче града били још увећани, и предстоје нам разговори са представницима Војске Србије. Сигуран сам да ће одлука владе бити да се иде на коначно решење – рекао је Петровић, наглашавајући захвалност на свему што је Влада Србије до сада урадила на уклањању последица прошлогодишњих  поплава.

Према речима министра Илића, гледа се где и за шта постоји пројектна документација, у којој је фази, колико кошта оно што треба радити и како може најбрже да се уради.

– Одлучено је да се  мора радити нови мост у Драгинцу. Оштећења стубова су велика, мост је пукао и поправке нису решење. “Путеви Србије” су добили задатак да ураде пројектну документацију, већ сутра имамо састанак да видимо да ли је завршена, ако није, тражићу  хитно да се заврши, а ако јесте, расписаћемо тендер за извођача, а на седници владе договорићемо се ко ће да покрије трошкове. Сваки дан коришћења понтонског моста кошта Лозницу, и мора брзо да се ради пошто ће  ти трошкови одржавања “појести” изградњу новог моста. Од момента када пројекат буде готов, добар извођач може да изведе комплетне радове на новом мосту за три месеца – казао је Илић.

Он мисли и да министар одбране и премијер  неће дозволити да буде било каквих проблема и поскупљења употребе понтона и верује да ће трошкови града око понтонског моста бити надокнађени. Према речима министра Илића, он је у посету Лозници и још неколико места у Западној Србији дошао на инсистирање премијера да се направи пресек шта је до сада урађено  на санирању штета од лањских поплава. На територији Лознице куће су завршене, штете су надокнађене, али се највише заостало на клизиштима јер није урађена ни пројектна документација, а од укупно 400 ,“баш је критично 60 клизишта”, казао је Илић.

Клизишта

Министар Илић каже да у Србији има више од 36.000 клизишта, а  свим нашим институтима који се тиме баве требало би само годину дана да испитају сва у Лозници. Само на територији града  Београда има 2.350 клизишта.

– Клизишта су велики проблем Србије. Предложио сам Влади да направимо фонд за испитивање, праћење и санирање клизишта. То је сложен посао и једна екипа људи треба константно да се бави клизиштима – каже Илић.

Напукао

Мост у Драгинцу је у мајским поплавама због потонућа средњег стуба напукао по средини, а град га је одмах оспособио за прелаз пешака. Почетком августа Војска Србије поставила је понтонски мост и омогућила саобраћајну везу Драгинца и више околних села са делом територије града Лознице. Потписан је уговор на осам месеци, с тим да уколико буде потребно може бити продужен. Уговор истиче у априлу.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )