УРУЧЕНЕ СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ – ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ УЧИТЕЉУ

УРУЧЕНЕ СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ – ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ УЧИТЕЉУ

Dusan ucitelj Svetosavska nagrada

После учитеља Предрага Спасојевића из Доње Трешњице, на предлог Душтва учитеља из Лознице, Светосавску награду ове године добио је и Душан Станковић, учитељ у Доњој Борини. Међу 13 награђених појединаца и установа, значајно признање припало је и Лозничанину Златку Грушановићу, директору београдске ОШ “Вук Караџић”

 

Душан Станковић, учитељ у Основној школи “Браћа Рибар” у Доњој Борини, један је од 13 овогодишњих добитника Светосавске награде, које је у уторак, на Савиндан, у Београду уручио министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић. Награде за допринос квалитетном образовању и васпитању за 2014. годину освојило је 13 појединаца и институција, који су изабрани између 170 предложених Комисији за доделу Светосавске награде. Министар Вербић је рекао да су награде добиле личности које се истичу својим знањем и успесима, а установе одличним резултатима и посвећености у раду.

– Ово су личности које се истичу карактером, које доприносе добром раду установа из којих долазе, унапређењу образовања и васпитања, негују добре међуљудске односе, имају значајна постигнућа у раду са децом и ученицима. То су институције које су одличним резултатима доказале посвећеност у раду, које нуде квалитетну наставу и програм, развијају подстицајну атмосферу, толеранцију, вишејезичност и мултикултуралност – навео је министар Вербић приликом уручења награда.

Учитеља Душана Станковића за награду је предложило Друштво учитеља из Лознице, које је у образложењу истакло да је реч о просветном раднику који је “изузетно ангажован на примени информационо-комуникационих технологија у настави, а који посебан акценат ставља на израду и примену интерактивних образовних софтвера и система учења на даљину”.

– Квалитет рада овог веома ангажованог наставника потврђују и добри резултати које његови ученици постижу на такмичењима. Учествује у развијању и јавном представљању примера добре праксе, негује добре међуљудске односе, подржава и промовише постигнућа ученика и колега – навело је лозничко Друштво учитеља.

Ово је други учитељ из малозворничког краја којем је припало значајно признање на предлог Друштва учитеља, а пре њега, ову значајну награду прошле године освојио је Предраг Спасојевић, учитељ из Амајића који предаје и деци у Доњој Трешњици. Поред Душана Станковића, међу овогодишњим добитницима Светосавске награде је још један Лозничанин, директор Основне школе “Вук Караџић” из Београда Златко Грушановић.

Њега је за ово признање кандидовало Наставничко веће школе у којој је запослен уз подршку Општине Стари Град и десетак других институција и установа. Грушановић је у ОШ “Вук Караџић” дошао као наставник српског језика и врло брзо се, осим кроз редовну наставу, истакао у хуманитарном раду и у раду драмске секције која је освојила неколико награда на такмичењима и, између осталог, играла представе са особама са сметњама у развоју у скоро свим београдским позориштима и у неколико центара за културу широм Србије. У образложењу његове номинације се наводи и то да је повратио углед и ауторитет школе и унапредио сарадњу са родитељима. Допринео је увођењу кинеског и јапанског језика у статусу факултативних предмета, а школа је 2008. године добила сертификат “Школе без насиља”.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )