У МУЗЕЈУ ЈАДРА – ИЗЛОЖБА О ХЕРОЈИМА ПОДГОРИНЕ

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – ИЗЛОЖБА О ХЕРОЈИМА ПОДГОРИНЕ

01 izlozene puske i ordenje iz velikog rata izlozba u muzeju jadra foto s.pajic

Од 22. јануара у Музеју Јадра изложена је поставка о херојима Подгорине у Првом светском рату, као и знамења којима су неки од њих одликовани. Међу експонатима су пушке, делови граната, али и руком писани војни правилник из тог периода. Изложбу су приредили Светозар Гачић и Милан Петровић из осечинског музеја

До краја фебруара у Музеју Јадра лозничка публика може да види изложбу “Хероји Подгорине у Великом рату и оружје из приватне збирке Подгораца”, аутора Светозара Гачића и Милана Петровића из осечинског одељења Народног музеја из Ваљева. Изложба је реализована под покровитељством Министарства културе и информисања у оквиру програма обележавања стогодишњице Првог светског рата, а премијерно је приказана 28. јуна прошле године у Осечини. Драго Симић, заменик директора Центра за културу “Вук Караџић”, отварајући изложбу истакао је досадашњу успешну сарадњу са музејом из Осечине и изразио наду да ће изложбу у наредних месец дана видети сви лознички основци и средњошколци.

– Подгорина је једна од области Србије која је међу првима била захваћена вртлогом Првог светског рата, налазећи се у позадини Церске, Дринске и Колубарске битке. У првим данима рата поднела је велике жртве, али и изнедрила праве јунаке, којима је и посвећена ова изложба. Публика у Осечини могла је да је види током три месеца, а сада и Лозничани могу да виде занимљиве експонате које смо прикупили уз велику помоћ мештана. Изложено оружје део је богате колекције др Светислава Станојевића Шола, колекционара и рестауратора старог наоружања, који у својој збирци поседује више од 350 пушака из различитих временских периода. Међу експонатима су пешадијске пушке, пушчана зрна, делови гранате, сабље и бајонети, али и највиша одликовања тог времена која су понели хероји из Подгорине: Орден Карађорђеве звезде са мачевима или Орден за храброст руског цара Николаја 2. Романова, кога је добио каплар Степан Вуковић из Комирића, човек који је испалио први метак у Великом рату и један од тројице који нису Руси, одликованих овим знамењем. Ово је прича о обичним људима који су изнели терет рата, који су показали неуништивост духа срспког народа у то време – каже аутор Светозар Гачић, управник одељења музеја у Осечини.

Коаутор Милан Петровић истиче да су припреме трајале око три месеца и да су изложени оригинално одужје и друга опрема.

– Нешто је репарирано јер није издржало зуб времена, а међу изложеним експонатима занимљив је и војни правилник из 1914. године, до сада једини за који знамо да постоји. Писан је руком једног војника из болничке чете, изузетно читљивим рукописом. У њему се може прочитати какав је био однос тадашњег војника према држави и краљу, према надређенима и осталим колегама, а ту је и говор проте Захарија Протића из села Лопатањ, који је служио помен на десетогодишњицу почетка Првог светског рата, на Видовдан 1924. године. То је универзалан говор који смо ми и прошле године на отварању изложбе употребили. После Осечине, изложба гостује у Лозници, а већ имамо договорену сарадњу са Домом Војске у Београду, где ће, највероватније, бити изложена у Ноћи музеја – каже Петровић.

Зоран Тошић, управник Музеја Јадра, истиче да ова установа и у 2015. години наставља програме обележавања стогодишњице Првог светског рата и да је током прошле године 11.000 посетилаца прошло кроз све изложбе које су организоване како у музеју, тако и ван њега у различитим програмима.

– Били смо матица око које су се окупљали сви они који су имали програме поводом значајне годишњице. Сарадњу са Осечином настављамо тако што ће наша археолошка изложба гостовати код њих, а после ове, у нашем музеју поставићемо модификовану изложбу “Битка на Церу”, која је већ представљена у Текеришу. У плану нам је и ауторска изложба “Албанска голгота”, којом се обележава сто година од преласка српске војске преко Албаније, а у преговорима смо да у Лозницу дође и изложба коју је прошле године у Бизерти отворио председник државе Томислав Николић – најављује Тошић.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )