У 2014. У ЛОЗНИЦИ ВИШЕ ПРЕДУЗЕЋА, МАЊЕ ПРЕДУЗЕТНИКА – ПРОШЛА ТЕШКА, ПОЧЕЛА ЈОШ ТЕЖА

У 2014. У ЛОЗНИЦИ ВИШЕ ПРЕДУЗЕЋА, МАЊЕ ПРЕДУЗЕТНИКА – ПРОШЛА ТЕШКА, ПОЧЕЛА ЈОШ ТЕЖА

milutin stanimirovic

Из године у годину смањује се број предузетника у Лозници, али се незнатно повећава број привредних друштава. Начелник лозничког Одељења за привреду сматра да је неопходно стварање амбијента који ће омогућити покретање производних предузећа пошто она стварају нову вредност

Редови лозничких предузетника проређени су на крају још једне године, показују подаци Агенције за привредне регистре (АПР). Првог јануара у евиденцији АПР налазило их се 2.613, односно 33 мање него годину дана раније. Током 2014. на подручју града основане су 354 предузетничке радње, а 387 их је затворено, што показује да се прошле године 50 предузетника мање усудило да покуша покретање посла у односу на 2013. Код привредних друштава је, међутим, другу годину заредом биланс позитиван, основано их је 47, а угашено 35. Разлика је упола мања него лане, али најважније је то да их, ипак, има више него пре годину дана – 827.

Привредници планирају на дужи рок

Габријела Петковић Јовановић, менаџер за односе са јавношћу АПР, каже да је на подручју Србије стање нешто другачије у односу на Лозницу пошто је протекле, први пут за последњих пет година, забележено више основаних него угашених предузетничких радњи, мада је приметно да се смањило интересовање за покретање сопственог посла.

– Највише предузетника избрисано је из евиденције током протекле две године на основу Закона о привредним друштвима којим је прописано да се својство предузетника губи ако је пословни рачун у блокади дуже од две године. По том је основу прошле године избрисано 2.146 радњи, а 2013. чак 13.355. Приметно је мање интересовање за отварање и привредних друштава и предузетничких радњи, а трендови се разликују код једних и других. Док број регистрованих привредних друштава, ипак, из године у годину расте, укупан број предузетника је у последње три године мањи у поређењу са 2010. и 2011 – каже за ЛН представница АПР.

Начелник Одељења за привреду лозничке градске управе Милутин Станимировић сматра да је природно што се предузећа ређе гасе од предузетничких радњи.

– Предузетници се лакше прилагођавају стању на тржишту и спремни су да пресеку одмах пре него што претрпе већи губитак и да се преоријентишу на нешто друго. Привредна друштва се оснивају на дужи рок, не почињу одмах пуним капацитетом, већ полако хватају замајац. Они који их оснивају имају планове и програме на дуже стазе, надају се бољем и спремају за оно што их чека прекосутра. Поред тога, многе предузетничке радње су сезонског карактера и предузетници их одјављују крајем сезоне како би смањили трошкове до почетка нове – каже Станимировић.

Н. Т.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )