ДА ЛИ ЈЕ ЗАКОН ИСТИ ЗА СВЕ? – ПОЛИЦАЈЦИ ТРАЖЕ ПРАВДУ У СТРАЗБУРУ

ДА ЛИ ЈЕ ЗАКОН ИСТИ ЗА СВЕ? – ПОЛИЦАЈЦИ ТРАЖЕ ПРАВДУ У СТРАЗБУРУ

mika

Незадовољни одлукама Основног, Апелационог и Уставног суда, полицијски службеници чије полицијске испоставе припадају МУП-у Шабац обратили су се Међународном суду правде у Стразбуру жалећи се да им је повређено право на правично суђење. Службеници су од државе тражили да им се одобри разлика у плати за ноћни рад и државне празнике која није исплаћивана од 2010. године

Полицијски службеници који живе и раде у Лозници, Крупњу, Љубовији, Мали Зворнику, Богатићу и Шапцу и припадају Полицијској управи у Шапцу, поднели су 600 тужби надлежним основним судовима у Лозници и Шапцу захтевајући да им се одобри разлика у плати која се односи на ноћни рад и рад за државне празнике која није исплаћивана до 2010. године.

Исти случај, два аршина

– Имали смо ситуацију да је у Основном суду у Лозници један судија усвајао тужбене захтеве а други одбијао, а да апсурд буде још већи, Апелациони суд у Крагујевцу нашим колегама у полицијским станицама за које је надлежан и дан-данас усваја тужбене захтеве по истом овом основу и они добијају накнаду за период за који су тужили. На другој страни Апелациони суд у Београду, који је надлежан за нас, има други став и преиначује или укида пресуде које су донете у нашу корист. Дошли смо у ситуацију да не можемо да докажемо да се ради о истом чињеничном стању, да смо ми такође запослени у МУП-у, да сви добијамо решења према правилнику о платама МУП-а. Пошто не можемо да остваримо своја права, помишљамо чак и да је у све то и политика умешала „своје прсте“ – каже Миодраг Антонић, члан Управног одбора Полицијског синдиката Србије и председник синдикалне групе у Лозници.

Како наводи Антонић, када је надлежност Апелационог суда од 1. јануара прошле године из Београда пренета у Нови Сад, веће судија којим председава судија Боривоје Гајић, по истом основу доноси пресуде у корист полицијских службеника из Куле и Сомбора а у мају преиначује пресуду која је била у корист њиховог колеге из Лознице, полицијског службеник Драгана Радића. Због тога су, како каже, били принуђени да се обрате Уставном суду који је утврдио да није повређено право на правично суђење. Пошто су прошли све важеће судске инстанце у нашој земљи, 2013. године обратили су се Међународном суду за људска права са 150 представки, одговор очекују у току ове године.

– Ако се утврди да нам је било повређено право на правично суђење, држава Србија ће морати да нам исплати плате и додатке по пресудама као и накнаде за претрпљени душевни бол које у просеку износе око две хиљаде евра. Оправдано питамо – да ли ће неко  сносити одговорност за то? Нас Републички јавни правобранилац терети за трошкове заступања, иако за то нема основа, али се то ради смишљено, застрашују нас, шаљу опомене и решења за блокаду рачуна за плате. Када је пре три године донет нови колективни уговор за полицијске службенике, тачно су дефинисани додаци на плату, промењен је и Закон о полицији и тадашњи министар Ивица Дачић је образлажући у Скупштини овај закон који је Влада усвојила рекао да ће први пут у историји српске полиције бити плаћени додаци на плату за прековремени рад. Међутим, у суду тврде да је то политички говор, а све доказе вештака они не уважавају – каже Антонић.

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )