ПОТПИСАН УГОВОР СА ИТАЛИЈАНИМА – ОСАМДЕСЕТ ХИЉАДА ЕВРА ЗА МЛАДЕ

ПОТПИСАН УГОВОР СА ИТАЛИЈАНИМА – ОСАМДЕСЕТ ХИЉАДА ЕВРА ЗА МЛАДЕ

ugovor

Уговор о сарадњи на пројекту “Програм подршке политици за децу и младе у Србији”, вредан нешто више од 81 хиљаде евра, потписала је крајем прошле седмице са лозничком локалном самоуправом италијанска делегација у којој су били Мина Ломушо из Министарства спољних послова Републике Италије и Лука де Пјетри, представник регије Емилија-Ромања. Од програма ће највише користи, према речима Тање Глишић Матић, шефице Одсека за младе градске управе, имати деца и млади, а Италијани су изразили задовољство досада спроведеним активностима које су финансирали. Ламушо је најавила нови долазак током којег ће проверити како је програм реализован и захвалила се регији Емилија-Ромања што је пронашла прави начин и добре сараднике за остваривање активности Министарства спољних послова у Србији. Де Пјетри се захвалио градоначелнику Видоју Петровићу на подршци коју је пружио програму и истакао да су ретки градови у којима је посао текао тако глатко.

– Покушавамо да допринесемо процесу придруживања ваше земље Европској унији. Већ 15 година радим овај посао у неколико земаља Балкана и неколико градова Србије и заиста је реткост наћи се у ситуацији да нам све иде наруку. Ретко виђам резултате постигнуте за тако кратко време и због тога смо захвални лозничкој локалној самоуправи. Први пут сам у Лозници био 2004. године и када сам се данас прошетао њеним улицама, осећао сам се као у било ком европском граду – казао је Де Пјетри.

Градоначелник Петровић захвалио се гостима на подршци и рекао да је подршка коју пружају младима важна јер младима припада будућност.

– Желели смо да као у развијеним земљама Европе нашим младима пружимо прилику да се укључе у живот локалне заједнице. Поносан сам на њих и на Канцеларију за младе што су прихваћени као добри сарадници у остваривању новог програма подршке. Радујем се следећем сусрету са италијанским пријатељима када ћемо моћи да се уверимо да смо створили боље окружење за живот и рад младих – казао је Петровић.

Пројекат са Италијанима први пут је остварен пре три године прављењем Омладинског центра на 320 квадратних метара потпуно прилагођених и особама са инвалидитетом. Тада су град и италијанска страна уложили по 40 хиљада евра у претварање гимназијског подрума у место кроз које годишње прође неколико хиљада младих похађајући бројне обуке.

Конкурс

Град Лозница расписао је, у оквиру програма “Програм подршке политици за децу и младе” , конкурс за финансирање пројеката омладинске политике. Циљ конкурса је унапређење положаја деце и младих, а право учешћа имају регистрована удружења грађана са подручја Лознице. Рок за пријаву истиче у понедељак, а формулари се могу преузети у Омладинском центру и путем е-поште kzm.loznica@yahoo.com

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )