НА ОЛИМПИЈАДИ У КАЗАХСТАНУ – МАРКО ОСВОЈИО БРОНЗУ

НА ОЛИМПИЈАДИ У КАЗАХСТАНУ – МАРКО ОСВОЈИО БРОНЗУ

MARKO PURIC

Лозничанин Марко Пурић, ученик четвртог разреда Математичке гимназије у Београду освојио је недавно бронзану медаљу из физике на међународној олимпијади у Казахстану

Међународна Олимпијада из математике, физике и информатике која се ове године по 11. пут одржана у Казахстану од 11. до 17. јануара окупила је 385 такмичара из петнаест земаља који су били разврстани у 58 тимова. У веома јакој конкуренцији Марко Пурић, некадашњи ученик ОШ „Јован Цвијић у Лозници а сада матурант Математичке гимназије у Београду, успео је да се избори за треће место и бронзану медаљу из физике.

– Задаци су били изузетно тешки, никада нисам радио теже задатке и види се да је у њихово састављање уложено много труда. Сигуран сам да су месецима припремани јер се тачно види када задатак има логичну поенту а када нема, били су заиста феноменални. Највише златних медаља освојили су ученици из Русије, они су најјачи а ми у Математичкој гимназији тежимо том нивоу знања. За Олимпијаду се нисам посебно припремао јер током целе године имамо такмичења тако да и припреме трају континуирано. Пошто сам у завршном разреду, доста времена сам утрошио на слање пријава на неколико америчких универзитета па ћу у марту и априлу видети да ли ћу негде бити примљен – каже Марко.

Ако и не буде примљен на неки од универзитета преко океана, Марко не очајава. Каже да ће, у том случају, да размисли хоће ли остати у својој земљи или ће отићи у Казахстан пошто су му у току Олимпијаде понудили да студира на њиховом најјачем универзитету природних наука у главном граду Астањи.

Интересантно је да Марко и поред бројних школских обавеза нађе времена да свира на гитари а једно време певао је у хору „Крсманац“, али је одустао јер, како каже, није успео све то да испрати. Природне науке и музика – чудна, али лепа комбинација. Иначе, треће место на Олимпијади у Казахстану само је једна у низу награда које је Марко до сада освојио. Наравно, биће их још.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )