ТАЛЕНТОВАНИ ЛОЗНИЧАНИН НИКОЛА АВРАМОВИЋ – СТУДЕНТ КРАЉЕВСКОГ КОЛЕЏА

NIKOLA OD JESENI U LONDONUI

Никола Аврамовић примљен на мастер студије на Краљевском музичком колеџу,  у Лондону, где је добио и двогодишњу стипендију.  Жели да усаврши свирање и постане професионални пијаниста

Лозничанин Никола Аврамовић од наредног септембра биће житељ Лондона где ће на Краљевском музичком колеџу (Роyал Цоллеге оф Мусиц) похађати мастер студије на одсеку за клавир. Овај апсолвент Музичке академије у Београду од своје осме године дружи се са црно-белим клавирским диркама, а свој таленат наставиће да бруси у британској престоници.

Пријемни испит за упис мастер студија полагао је почетком прошлог месеца, а десетак дана касније сазнао је резултат који ће му омогућити даље усавршавање. Међутим, како каже, пут Лондона отишао је са жељом да буде примљен, а оно што је постигао превазишло је његова очекивања.

– Положио сам пријемни испит и добио пуну стипендију за обе године колико траје мастер, што је стварно одлично. Како сам чуо, добијање пуне стипендије је ретко, доделе једну или две, и могуће је да сам овога пута једини то успео. Добро сам се припремио за пријемни, а изненадило ме што се састојао из две етапе. Прошао сам прву, а  на другој сам осим свирања имао и краћи интервју, мада мој енглески није био баш најсавршенији. Конкуренција је била веома јака, дошли су студенти са свих страна света, али сам добро свирао и одушевио комисију. Надао сам се упису, али не и добијању пуне стипендије што ми много значи – прича Никола.

На пријемном  није имао трему, сконцентрисао се да одсвира најбоље и у том тренутку постајали су само клавир, мелодија и он.

– У Лондон сам кренуо, а да нисам имао обезбеђен смештај. Нашао сам неки хостел, а наредног дана су наши људи преко једног тамошњег адвоката успели да ми обезбеде хотел, да се мало одморим пред пријемни. На пријемни сам кренуо не знајући где ћу се сместити, хоћу ли имати прилику да мало вежбам пре изласка пред комисију, био сам под притиском, отишао  помало неорганизован, али је све испало добро – каже будући  становника града на обали Темзе.

До одласка у Лондом Никола ће усаврштити енглески и спремати се за више такмичења ван земље. План му је да успешно заврши мастер студије, а онда му се отварају многе могућности. Сада размишља да после школовања остане тамо јер уколико се врати, могућности су посао у некој средњој музичкој школи или на факултету, али то нису његове амбиције.

– Намеравам да градим каријеру и настојаћу да постанем професионални пијаниста, желим да свирам и наступам, то ми је животни циљ. Успешно школовање на једном од најпрестижнијих конзерваторијума у свету касније  пружа велике могућности и то желим да искористим на најбољи начин. Важно ми  је што је оствареним резултатом у Лондону задовољан мој професор Нинослав Живковић, који зна колико сам труда уложио, али и колико ми је  он помогао – прича младић који је од првог сусрета са клавиром  знао сам да ће му свирање на том инструменту бити животни позив.

Највише воли да изводи дела Фредерика Шопена, Франца Листа и Јоханеса Брамса. Редовно свира, а пред такмичење дневно у просеку вежба по четири сата. Минулу годину памтиће по добру. У оквиру такмичења на факултету освојио је “Јамахину” стипендију, а од свог факултета је награђен  и као најталентованији млади пијаниста на клавирском одсеку.

Музички гени

Никола је таленат наследио од оца Слободана, клавијатуристе, баш као и млађи брат Лазар који је трећа година клавира на академији у Београду. Од када је пошао у музичку школу, видело се да је реч о великом таленту. После музичке школе у Лозници, и бројних награда на домаћим и међународним такмичењима, наставио је и у СМШ “Јосип Славенски” у Београду, а онда и на академији. По свему судећи, овај скромни младић, који више изгледа као спортиста него пијаниста, тако ће наставити и у Лондону. Остаје нада да ће једнога дана своје свирачко умеће показати и на неком концерту у Лозници која је прави расадник музичких талената.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )