У НОВУ БЕЗ ВОДЕ – МИНУС “ЗАЛЕДИО” ЦИСТЕРНЕ

У НОВУ БЕЗ ВОДЕ – МИНУС “ЗАЛЕДИО” ЦИСТЕРНЕ

NOVU GODINU BEZ VODE

Новогодишње празнике мештани Зајаче и дела Корените дочекали без редовног снабдевања водом за пиће. Долазак цистерни са водом зависи од спољних температура

Први ледени дани ове зиме показали су да мештани Зајаче и дела Корените који месецима воду за пиће добијају из цистерни нису грешили када су страховали од првог озбиљнијег захлађења. Температура је отишла у дебели минус и “заледила” цистерне па оне од 28. децембра до 4. јануара, нису довозиле воду тако да су мештани ових села у 2015. закорачили са озбиљним проблемом. Права зима је тек почела па је неизвесно колико пута ће се ова прича поновити и  колико ће тада трајати.

О томе да цистерна не долази у Зајачу одборнике је на последњој лањској седници локалног парламента обавестио одборник и председник МЗ Зајача Слободан Живановић.

– Од последње децембарске недеље цистерна није долазила па се људи сналазе. Воду узимају са три извора у селу или купују флаширану. Није људима лако да по хладноћи иду на изворе и доносе воду, али друге нема. Помињано је да би се проблем могао решити постављањем резервоара у некој просторији, али треба видети где би то било могуће и ко би водио рачуна о тој води. Проблем је што ће сигурно бити још ледених дана када неће моћи да се допреми вода из Лознице – каже он.

Зајача је од марта прошле године  без сеоског водовода када су анализе Завода за јавно здравље “Шабац” показале да у води има тешких метала и фекалних бактерија па је не треба користити за пиће, спремање хране, купање, наводњавање ни напајање стоке. Као привремено решење, у Зајачу од тада воду за пиће довози цистерна из Лознице, или се користе три локална извора. Међутим, ледени талас онемогућио је долазак цистерне, али и отежао доношење воде са извора. Мештанима остаје да се надају да ће зима бити што блажа, а када ће  уместо неупотребљивог сеоског водовода, старог више од пола века, добити прикључак на градски водовод за сада се не може прецизирати. Према речима Миленка Мићића, председника Савета Месне заједнице Коренита, у којој 70 домаћинстава нема воде, ни код њих цистерна није долазила од 28. децембра.

– У нову годину ушли смо без цистерне. Људи купују флаширану воду, а неки су направили и резерве. Ситуација је врло тешка, снег не попушта, има га на главном, а камоли на сеоским путевима. Рекли су да ће снабдевање цистернама бити настављено када прођу мразеви и до тада се ситуација неће променити – каже он.

Неки су са извора у околним брдима воду до кућа раније доводили пластичним цевима, али је то минулих дана заледило па је и тај вид снабдевања изостао. За напајање стоке многи су отапали снег, али је већи проблем како обезбедити довољно воде за купање. Овде је цистерна долазила сваки други дан, а неки су по воду за пиће одлазили у Троношу и довлачили више стотина литара.

Мештани Зајаче и дела Корените надају се да ће њихови проблеми бити решени током године и да наредну зиму и новогодишње и божићне празнике неће дочекати у истим условима.

Чека се плус

Чим температура буде у плусу, цистерне ће кренути ка Зајачи и Коренити, пошто, према објашњењу из КЈП “Наш дом”, при ниским температурама вода леди и пумпа на цистерни пуца, а може доћи и до пуцања резервоара јер се лед шири. Према речима директора Милана Јакшића, у Зајачу ће бити бити послат резервоар запремине један кубик и пробаће да га  негде сместе где ће бити под надзором. Углавном долазак цистерни  зависи од спољних температура.

Т. М. С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )