ПРОГЛАШЕНИ НАЈБОЉИ У “ТУРИСТИЧКОЈ ПАТРОЛИ 2014” – ДЕСЕТ ГОДИНА ЗЕЛЕНЕ ПАТРОЛЕ

ПРОГЛАШЕНИ НАЈБОЉИ У “ТУРИСТИЧКОЈ ПАТРОЛИ 2014” – ДЕСЕТ ГОДИНА ЗЕЛЕНЕ ПАТРОЛЕ

tur patrola

Десета “Туристичка патрола” успешно је окончана доделом признања најбољима крајем протекле године, иако су велике мајске и августовске поплаве угрозиле одржавање јубиларне манифестације

Све што је протекле године могло да се уроти против “Туристичке патроле”, уротило се, могло се чути на свечаности у Галерији “Мина Караџић” претпоследњег дана 2014. на додели признања најуспешнијима. Јубиларна десета “Патрола”, коју приређује Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ), могла је неславно проћи да су Лозничани дигли руке од уређења својих дворишта и балкона после борбе са неповољним временским приликама и две велике поплаве, али чак и они којима је вода протутњала преко цветних леја и оставила их под муљем, нису одустали.

– Када нешто траје десет година, то значи да и вреди. Велике поплаве јесу утицале на нашу акцију, али је нису спречиле. Лепо је знати да постоје људи који се труде да улепшају свој град и на тај начин покажу колико га воле. Овом манифестацијом подстичемо суграђане да уреде своје окружење јер када туристи дођу негде, треба да уживају и у лепим двориштима, балконима, прозорима, излозима… и то је део туристичке понуде сваког места – каже Мирјана Пејак, директорка ТОГЛ.

Зелене баште и балкони нису битни само зарад лепшег изгледа града, већ и као део градских “плућа”. Бранко Милошевић из Дирекције за управљање и развој Бање Ковиљаче каже да они имају велики значај у сваком насељеном месту.

– Немерљив је значај сваког таквог дворишта и сваког зеленог балкона јер утичу на квалитет ваздуха у граду и на његово проветравање. Зеленило није само лепо, већ је и корисно, а деца која су одрасла у таквом окружењу знаће да цене и паркове због чега сам вам веома захвалан – рекао је Милошевић добитницима признања додајући да морамо чувати природу из које потичемо.

Протекле године у “Туристичкој патроли” бирани су најбољи у пет категорија, а најлепша су дворишта била у Крајишницима. Прву награду у овој конкуренцији освојио је Милан Секулић из Крајишника, а следе га Дивна Васиљевић са Зајачког пута и Ивица Пуљезевић, такође из Крајишника. Најлепше је балкон уредила Драгана Вујанић, а одмах иза ње су се нашли градска управа и Весна Рељић. Признање за најлепши прозор припало је Драгани Јањић, а за најуређенији улаз Бранку Јовановићу из Улице Слободана Пенезића. Цвећара “Јасмин”, проценила је комисија коју су чинили Зоран Деспотовић, представник ТОГЛ, Бранко Милошевић, Милан Котуровић и Живко Панић власник ботаничке баште у Липници, имала је науређенији излог, а потом СТР “Домино”, “П.С. фешн” и “Силбер хаус”. Уручене су и две захвалнице, осамдесетогодишњем Милану Котуровићу, за допринос раду ТОГЛ, и боксеру, светском шампиону Предрагу Ковачевићу, за достојно представљање Лознице у свету.

Награђени у “Туристичкој патроли 2014” добили су пригодне поклоне и по садницу, дар Мије Јовановића, оснивача Удружења грађана “Флора”.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )