“ЧЕСМОВАЧА” ИЗ ЦИСТЕРНИ – А ШТА ЋЕМО КАД ЗАЛЕДИ?

KAKO CE KAD ZAZIMI

Дуже од пола године мештани Зајаче не могу да користе воду из локалног водовода већ се снабдевају из цистерни. Исту судбину од мајских поплава дели и око 70 домаћинстава из Корените, а на видику нема решења ни за једне ни за друге. Грађани стрепе како ће добијати воду када зазими и заледи

Мештани Зајаче од краја марта не могу да користе сеоски водовод јер је у њему нађена повишена концентрација антимона и других тешких метала због чега је неупотребљив. Најчешће је одступање тешких метала удружено са микробиолошком неисправношћу па се таква вода, како су навели надлежни из Завода за јавно здравље “Шабац”,  не може  користити за пиће и спремање хране, а не треба је употребљавати ни за купање, наводњавање и напајање стоке. Тако  већ месецима у овом насељу воду узимају из цистерну, а исту муку од мајских поплава има и око 70 домаћинстава у Коренити.

Водовода нема у буџету

– Не знам како ћемо када зимус удари минус. Од пролетос цистерна долази сваки дан и буде у Зајачи од 8 до 14 часова. Људи су је мање користили после поплава када смо од града и Црвеног крста укупно добили око 30.000 литара флаширане воде. Некоришћене локалног водовода доноси проблеме, а током зиме они ће сигурно бити већи. У Зајачи имамо неколико тешко болесних људи, а добили смо ове године и пет беба и проблем је њихово купање. Има један исправан извор код цркве и један на уласку у Зајачу, али то је мало. Причало се да ће бити рађен водовод како би Зајача добила градску  воду, али од тога још увек нема ништа и ко зна када ће се то решити. Имали смо Савет МЗ и одлучили да се обратимо већем броју министарстава због воде, али и проблема око загађења оловом и велике сече шуме – каже Слободан  Живановић, председник МЗ Зајаче.

Као одборник о овом проблему је говорио на последњем скупштинском заседању изражавајући забринутост што у плану  “Водовода” за наредну годину нема изградње водовода до овог насеља.

– Ако нисмо буџетом предвидели новац, ако то “Водовод” није планирао, не видим начина да се у 2015. може било шта да урадити што се тиче снабдевања Зајаче. У великом смо проблему, ми смо МЗ која према броју становника процентуално можда има највише инвалида у Србији, људи и деца немају где да се окупају. Обратићемо се ових дана заштитнику грађана да активира министарства и све остало. Не знам како више да вам се обратим, више пута сам износио те проблеме, али изнаћу начина да присилим локалну самоуправу и републичку власт да реши то питање – рекао је и предложио да град у Зајачи направи  јавно купатило.

Директор “Водовода” Јован Маловић, рекао је да ово предузеће помаже колико може и подсетио да су чистили каптаже у Зајачи.

– Пројекат за Зајачу  ради “Урбоплан”, наручилац је ЈП “Град” и то је инвестиција која иде преко тог предузећа, а “Водовод” може помоћи само са техничке стране, са својим инжењерима, како би пројектант урадио пројекат квалитетно – казао је он.

Воду из цистрени пије и више десетина домаћинстава у Коренити који такође стрепе од зиме јер ће тада овај вид снабдевања бити отежан. Према речима Миленка Мићића, председника Савета Месне заједнице, проблем са водом има око 70 домаћинстава, односно скоро 300 мештана овог села.

– Без воде су они који су користили Дубоки поток, али је мајска поплава однела осам километара цевовода. Они су годинама користили  сирову воду, а сада су без ње потпуно остали. Проблем је и што је током поплава јаловина из Костајника  загадила и помоћне бунаре па су и они неупотребљиви. Сваки други дан долази цистерна са водом и сада је то лако док не крену мразеви и снег, тада  цистерна можда неће моћи да долази, а ни мештани по воду. Бринемо да ће зимус бити проблема, а нема никаквих наговештаја како ће то бити решено – каже он.

Према његовим речима људи се сналазе. По брдима користе неке заборављене изворе, купују пластична црева и доводе воду до својих домаћинстава, јер је у долини све  затровано. Према процени “Водовода” само да се уради цевовод, без пројекта, потребно је око 50 милиона динара. КФЊ је спремна да неповратним средствима помогне санирању штете од поплава и за то постоји велика шанса. Директор Маловић каже да из КФЊ још нису потврдили да ће финансирати израду пројекта и санирање тог цевовода, али су рекли да су за то спремни.

Зима је на прагу и отежаће живот грађанима који воду за пиће добијају цистернама, а хоће ли њихово снабдевање бити решено наредне године, видећемо.  За сада им остаје  само нада да зима неће бити оштра и да неће често “ледити”.

Договор

Прекјуче су се у градској управи састали представници ЈП “Град”, “Водовода”, “Урбоплана” и Градског већа и разговарали око техничког решења за водовод до Зајаче. Према речима заменика директора “Водовода” Драгана Павловића, разрешене су дилеме око техничких решења, а тражена су она која ће обезбедити поуздано водоснабдевање током целе године, и сада се започети посао наставља. Пројектну документацију ради “Урбоплан”, а финансира се из градског буџета.  “Урбоплан” после добијених услова од “Водовода” треба да се обрати “Србијаводама”, “Србијашумама”и “Србијапутевима” и када од њих добије услове коначно ће бити позната траса и омогућено да се настави израда пројектне документације.

Пишу министарству

Савет МЗ Зајаче упутио је ових дана допис Министарству пољопривреде и заштите животне средине указујући на еколошке проблем овога места. Подсећа да се не решавају велики еколошки проблеми, пре свега депонија иако је причано да је новац за то одобрен, а није решено ни питање снабдевања водом места које има и проблем са загађењем ваздуха па питају “да ли је држава спремна да заштити животну средину и здравље становништва”.  Подсетимо, раније је објављено да је “На иницијативу Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, у републичком буџету за 2014. издвојено  285 милиона динара за потпуну ремедијацију јаловишта у Зајачи. За то је урађен главни пројекат, а спровођење овог пројекта требало би да почне до краја марта, а извођење радова трајаће најмање осам месеци”. То се није десило.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )