У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – ТРИ КУЋЕ ВЕЋ ПОД КРОВОМ

У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – ТРИ КУЋЕ ВЕЋ ПОД КРОВОМ

KUCE

На парцели од 37 ари у Лозничком Пољу, коју је локална самоуправа наменила за изградњу седам кућа за породице које су услед клизишта остале без својих домова, полако ничу прве куће. Од прошле среде, када су били изграђени темељи, па до закључења овог броја наших новина, три куће су већ биле под кровом. Како нам је рекао Тихомир Ђукић, грађевински инспектор, у питању су монтажне куће, две од 44 м2 и једна од 85 м2.

– У току је монтажа и две куће од по 64 м2 и једне од 44 м2 а у уторак је почела и изградња седме куће од 60 м2 која ће бити од чврстог материјала. Новац за изградњу првих шест кућа као и две које ће се градити у Стражи, обезбедила је Европска унија, док ће изградњу седме куће финансирати Уједињене нације. У току је санирање седамнаест кућа оштећених у поплавама од којих је пет завршено. У њима су промењени подови, обновљена купатила а на три куће је замењен цреп и грађа. Сви радови ће бити завршени до краја ове године – каже Ђукић.

У локалној самоуправи кажу да ће ова парцела,  чија је вредност од око девет милиона динара задовољити потребе породица које су остале без својих кућа, пет из Бање Ковиљаче и по једна из Тршића и Лознице. Иначе, укупна вредност свих мера које поред парцеле обухватају и трошкове за накнаду и уређење грађевинског земљишта, израду урбанистичких аката и пројектне документације, прибављање сагласности за прикључење на електро, водоводну и канализациону мрежу износи дванаест милиона динара. Поред овог новца, локална самоуправа је из буџета града издвојила више од 70 милиона динара  за отклањање последица од поплава. Процењена штета у мајским поплавама је 1,5 милијарди динара и до сада је према урађеној категоризацији оштећења издато 1.008 решења чија је укупна вредност 180,87 милиона динара. Највише решења издато је домаћинствима у Бањи Ковиљачи, Лешници и Стражи, по 145, и Јелаву, 128 решења.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )