МУЗЕЈ ЈЕЗИКА И ПИСМА НОМИНОВАН ЗА НАГРАДУ “ЕВРОПСКИ МУЗЕЈ ГОДИНЕ” – ТРШИЋ У ЕВРОПСКОЈ КУЛТУРНОЈ ЕЛИТИ

Лознички Центар за културу “Вук Караџић” у среду је званично обавештен из Европског музејског форума да је Музеј језика и писма из знаменитог места Тршић номинован за награду “Европски музеј године”. То је била вест коју су у Центру за културу прижељкивали још од августа када је Тршић посетила Ширли Колер из Велике Британије, судија Европског музејског форума. На основу њеног и извештаја  још две групе судија који су током септембра и октобра мемајављено посетили Тршић, панел судија Европског музејског форум на дводневној седници крајем новембра у Паризу номиновао је Музеј језика и писма и знаменито место Тршић за највишу европску награду из области музејске делатности и културе.

– Ово је велики догађај за нашу установу пошто од јануара Европски музејски форум који делује при Савету Европе почиње интензивну промоцију номинованих музеја.  То значи да ће се Тршић и Музеј језика и писма наћи у уском кругу културне елите Европе као равноправан такмац у свим представљањима. Па и ако не освојимо награду, добит је огромна за цео Вуков крај и сигурно ће представљати велики подстицај за све нас да искористимо могућности те међународне  медијске пажње – каже за ЛН Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу који од пре две године има статус установе културе од националног значаја.

Музеј језика и писма кандидовала је др Мила Поповић Живанчевић, комесарка ЕУ за Србију, а у наставку такмичења за ово престижно признање Музеј у Тршићу бори се са номинованим музејима из Велике Британије, Турске, Немачке, Италије, Шпаније и Русије.  Коначна одлука биће саопштена у мају наредне године у Глазгову.

З. В

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )