ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА – КАД КОЉЕ ШАПАТОМ ПРОГОВОРИ

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА – КАД КОЉЕ ШАПАТОМ ПРОГОВОРИ

sapat kolja na fotografiji rajko karisic dragan tosic i ljubomir corilic foto s.pajic

Оком уметничког фотографа Рајка Каришића примећене су необични детаљи, неприметни обичним посетиоцима Сирогојна. Све су преточене у монографију и изложбу “Шапат коља”, која је до 19. децембра изложена у Лозници

Посетиоци ликовне галерије “Мина Караџић” у Вуковом дому културе од прошлог петка па све до 19. децембра могу да виде изложбу уметничких фотографија “Шапат коља” Рајка Р. Каришића. Двадесетак црно-белих фотографија настало је на Златибору, у етно-селу Сирогојно, и део су садржаја истоимене монографије објављене пре две године. Ово је друга Каришићева самостална изложба у Лозници, а о аутору, носиоцу бројних домаћих и признања из иностранства, говорили су Драган Тошић, председник лозничког КУД “Караџић” и књижевник Љубомир Ћорилић, који је  отворио изложбу.

– Ова изложба је успешно представљена пре годину дана у београдској галерији “Озон”, а пред нама је нешто мања поставка, усклађена са простором наше галерије. Приређен нам је необичан угођај јер је ово сладогорка песма и прича исписана посебним језиком и рукописом објектива, оплемењена необичним сензибилним спојем човека и предмета, који имају своју егзистенцијалну и етнолошку вредност, чија суштина у Каришићевој уметничкој визији прераста из животне и природне у уметничку форму. Изнова акцентовани и уметнички обликовани горњи делови коља са поплетом или без поплета, осим употребних, у овом случају добијају и посве нова значења. Као што је у ранијим његовим фотографијама приметна његова душа, он је удахнуо душу и даривао је и овим предметима које је сликао у природном амбијенту. Понео се као и сваки други посвећени уметник и тако приметио детаље које нико други не примећује, узнео их је до узбудљиве приче о животу, овековечио је “шапат коља”, предмете своје фотографске уметности – казао је Љубомир Ћорилић.

Каришић се захвалио домаћинима што му је омогућено да по други пут са својим радовима буде  међу “њему драгим Лозничанима”.

– Фотографија је заустављени тренутак времена и ја сам се трудио да са својим објектима и својом фото-техником дочарам једно време. Све фотографије за ову изложбу снимљене су у окриљу етно-музеја Старо село у Сирогојну, у које сам први пут  крочио 1998. године и од тада тамо више не идем као обичан посетилац већ себе доживљавам као неку врсту ходочасника који одлази на једно место да му се поклони. Један од разлога је и тај што су у таквим истим кућама живели моји родитељи, недалеко од Сарајева, и моје најраније детињство сам провео управо у таквим објектима. Одлазећи у то село оживљавао сам најраније успомене и до сада сам направио четири монографије. Шапат коља је вансеријски доживљај који је заслужио своју књигу – казао је аутор изложбе подаривши по један примерак монографије домаћинима.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )