ТРЕЋА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ДАНИЦЕ ВЕСЕЛИНОВИЋ – РАЗУМЕТИ СЕБЕ И СВЕТ ОКО СЕБЕ

ТРЕЋА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ДАНИЦЕ ВЕСЕЛИНОВИЋ – РАЗУМЕТИ СЕБЕ И СВЕТ ОКО СЕБЕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Више од 50 минијатура лозничке уметнице Данице Веселиновић биће изложено у Студентском културном центру на њеној трећој, првој београдској, сасмосталној изложби

Лозничка уметница Даница Веселиновић (22) приредиће почетком децембра у београдском Студентском културном центру трећу самосталну изложбу, а публици ће бити представљено више од 50 акварела, минијатура. Дванаест слика из ове колекције већ је било излагано почетком лета на годишњој изложби Академије лепих уметности на којој је Даница награђена за најбољи цртеж/акварел. Слике које ће на изложби “Неред – инспиративни склад” бити приказане  као мотив имају неопрано или опрано посуђе, односно “неред у кухињи”. Како каже млада уметница, хаос у судопери и на столу свакодневан је, досадан и сив и посматра се површно без примећивања ичега другог до гомиле посуђа.

– Хтела сам да нам приближим један заправо живописан свет који живи у том хаосу који не видимо, а постоји. То је свет који је захваљујући нама жив, али ми то тако не доживљавамо. Сликајући сам скидала прашину, сивило с кухиње у хаосу, откривајући дражи и боје наизглед мртвих призора, откривајући непрекидна кретања и живот који се у њој одвија, циклична путовања посуда разних боја, облика и особина од шпорета ка столу па до судопере – каже Даница.

Она сваку посуду види као повод за сликарску причу. Ту су плава шерпа са црвеним туфнама у којој се све лагано крчка, црвена у којој најбоље успева мусака, тегле које чувају све што им се повери, стара тепсија у којој је толико хлеба испечено да се више нико не сећа њене првобитне боје, али и најновији тигањи из којих, каже уметница, палачинке лете увис као одапете стреле.

– Живот је скуп хаотичних кретања, нереда и несклада, али му се баш зато дивимо и у њему тражимо инспирацију. Човек би само требало да разуме себе и свет око себе. Када уочимо неред и немир, требало би да покушамо видети да се иза тога налазе лепота, игра и живот, а то је могуће само онда када свему томе дамо боју и склад јер тада прљавштина, ђубре, неопрано посуђе постају само играчке у рукама човека који их је створио – објашњава Даница додајући да јој је намера била да оплемени човечијом руком створени неред и да утиче на посматраче, њихове емоције и способност естетског проживљавања и подстакне их да свет мењају на најкреативније начине.

Изложба у Студентском културном центру биће отворена 11. децембра и трајаће до 22.

Даница

Млада Лозничанка студенткиња је четврте године на Академији лепих уметности, до сада је самостално излагала у Лозници и Шапцу, а учествовала је и на више групних изложби од Новог Сада до Краљева. Награђивана је за слике, модне креације, дизајн и калиграфске радове и прикупила је 22 награде од чега две међународне. Сликање и моду не раздваја и каже да зато њене модне скице подсећају на студије праве слике, а цртежи, студије прецизни су јој као кројеви за одећу. После основних планира мастер и докторске студије и жели се најпре остварити у Србији па потом у иностранству, а у родном граду и да размрда уметничку сцену.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )