ПРОТЕСТ АДВОКАТА – ДРЖАВА СТВАРА НОВЕ ТАЈКУНЕ

ПРОТЕСТ АДВОКАТА – ДРЖАВА СТВАРА НОВЕ ТАЈКУНЕ

ADVOKATI ISPRED SUDA

Ово је протест струке, а не политике, када се угрози устав, угрожен је цео правни систем, а то је оно што се сада дешава у Србији и ако пристанемо на то, онда нам преостаје само да затворимо своје канцеларије – поручили су лознички адвокати на Конференцији за новинаре тврдећи да је држава омогућила нотарима енормно богаћење

Како су и најавили, лознички адвокати се од понедељка свакодневно тачно у подне окупљају испред Основног суда у Лозници у мирном петнаестоминутном протесту којим желе да скрену пажњу јавности на разлоге због којих су прекинули рад пре два месеца.  На Конференцији за новинаре која је тим поводом организована у понедељак, председница Одбора адвоката у Лозници Гордана Младеновић истакла је да борба адвоката за поштовање уставности и законитости није само еснафско него принципијелно питање које се тиче сваког грађанина и друштва у целини подсећајући на уставну дефиницију да је једина професија која пружа правну помоћ грађанима адвокатура као слободна, независна и саморегулаторна професија. Она је подсетила да су адвокати у протесту од 17. септембра  указујући да је Законом о јавном бележништву и пратећим прописима повређена слобода уговарања грађана и укинути приватни уговори као облик закључивања правних послова чиме је доведена у питање и примена Закона о облигационим односима, али и закона из области породичног и наследног права.

– Без обзира на повреду устава, министарство нам спочитава да се нисмо огласили 2011. када је донет Закон о јавном бележништву. Тада  није била предвиђена општа ексклузивност о сачињавању и овери уговора него се односила само на пословно неспособна лица, а тек у 2013. и то на предлог министра правде Николе Селаковића, без јавне расправе, закон је измењен и нотари су добили пун монопол. Тражимо да  се уговори сачињавају као и до сада, да нотар само изврши оверу потписа, а не солемнизацију како је предвиђено најновијим изменама, опет на предлог министра, и без договора са адвокатима. Поред повреде устава и закона, наступиле су и огромне штете за буџет Србије јер су се приходи од судских такса за оверу уговора сада прелили у џепове јавних бележника који су постали физичко лице са јавним овлашћењима – истакла је Гордана Младеновић.

Она је казала да ће Адвокатска комора Србије ускоро објавити тачне податке о тим износима, али и да остаје запитаност зашто се држава одриче сигурних прихода у време тешке економске кризе, а истовремено прибегава смањењу плата и пензија.

– Под нашим притиском недавним изменама и допунама закона одређено је да се 30 одсто прихода нотара врати у буџет. Отвара се питање зашто толико и ко је то проценио,  зашто не 80 одсто колико у Француској јавни бележници враћају држави.

Адвокат Цветко Марић је оценио да је Закон о јавном бележништву канцерогено ткиво у правном систему Србије јер није усаглашен са уставом и да иза њега стоји министар који нема положен правосудни испит.

– Свесно се ишло на понижавање професије заменом теза да је наш основни захтев порез. Ми смо се бунили због паушалног опорезивања и незаконитог повећања за триста одсто, али то није највећи проблем ни адвоката ни овог друштва. Подсећам да је служба европске комисије која ради на имплементацији и синхронизацији одређених поглавља недавно изразила забринутост избором јавних бележника. Тврдимо да је овде реч о корупцији и да иза сваког изабраног нотара стоје партијске или рођачке везе јер је огроман новац у игри. Ствара се каста која ће за годину дана бити недодирљива и само треба пратити трагове тог новца пошто овде није у питању никакав јавни интерес. Просто је невероватно да наш законодавац није тражио узор у закону Немачке где сваки адвокат може да обавља и нотарски посао него су се угледали на БиХ, Црну Гору и Румунију. Ово је тренутак очаја, угрожена су елементарна права и предстоји нам велика борба и не смемо бити заточеници некога ко не зна шта ради – рекао је Марић.

Спасоје Терзић је изразио чуђење због тога што се још увек није огласио Уставни суд Србије иако је реч о предмету који тражи хитно поступање, истакавши коректност лозничких судија и пре свега разумевање својих клијената који су, како је рекао, одлично схватили да је протест само средство да се извршна и законодавна власт натерају да поштују устав ове земље.

– Адвокати никада нису били јединственији, а само се миноран број људи  на недостојан начин ставио у фунцију извршне власти и министра који покушава да разбије плебисцитарну подршку адвоката – рекао је Терзић.

Миломир Самуиловић је примећујући да је најтеже доказати истину, најавио да ће адвокати ићи до краја јер ако прекину протест, преостаје им само да затворе своје канцеларије.

– Код нотара нема погађања као са адвокатима и уступака које чинимо клијентима у вези са плаћањем јер смо свесни и свог положаја и стања у друштву. Политику можда слабије познајемо, али право знамо и свесни смо да ако ми изгубимо, изгубили су сви, рекао је.

Владета Петровић је указао да је протест адвоката одбрана заклетве коју су положили да ће бранити устав, закон и етику професије.

– Влада се бори против тајкуна, нас оптужују да смо у функцији одбране Мишковића, а они од нотара стварају нове тајкуне. Ако бисмо пристали на то, ми бисмо били саучесници поручио је Петровић.

З. Вишњић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )