СВЕ МАЊЕ ЖИТЕЉА У ГОРЊЕМ ЈАДРУ – НЕСТАЛА ТРЕЋИНА СТАНОВНИШТВА

СВЕ МАЊЕ ЖИТЕЉА У ГОРЊЕМ ЈАДРУ – НЕСТАЛА ТРЕЋИНА СТАНОВНИШТВА

SVE MANJE ZZITELJA GORNJEG JADRA

На трећини територије града Лознице живи само девет одсто укупног становништва Вуковог краја. Број становника Горњег Јадра у последње две деценије смањен за трећину, а просечан број чланова домаћинства са 3,5 на 2,8 чланова. Старији од 60 година чине трећину становника у 19 насеља овог дела града Лознице

На подручју Горњег Јадра, које обувата 19 насеља и скоро 30 одсто територије града Лознице, живи само девет одсто укупног становништва Вуковог краја. Тренд смањења становништва најбоље илуструју  подаци са последњих пописа. Према попису из 2011. у односу на онај из 2002. забележен је одлив становништва за 19 одсто, а у односу на 1991. то је 31 одсто, тако да је број становника Горњег Јадра у последње две деценије смањен за трећину.

Због тога је Скупштина града крајем прошле године именовала седмочлану “Радну групу за израду предлога мера за спречавање одлива становништва Горњег Јадра” чији је председник Радомир Филиповић. Према његовим речима, никад нико на локалној скупштини није причао о резултатима пописа становништва, ни 2002. ни после 2011. “што је за мене поразно”, па је на предлог одборничке групе ДС ова тема својевремено уврштена на дневни ред. Скупштина је радној групи  дала рок од три месеца, али су  дошле поплаве, обрађивачи материјала били су ангажовани на том послу, тако да би тек на предстојећој седници,  готово годину дана касније, предлог мера требало да се нађе пред одборницима.

– Направили смо добру анализу постојећег стања на подручју Горњег Јадра. Према последњем попису на тој територији имамо 7.221 становника, насељеност од 40 становника по  километру квадратном, далеко испод густине насељености града која је 130 становика. У периоду од 1991. до 2011. на територији Горњег Јадра укупан број домаћинстава је са 3.012 сведен на 2.555, нестало је 457 домаћинстава. Просечан број чланова домаћинства се са 3,5 1991. смањио на 3,1 у попису од 2002, да би на последњем било 2,8 чланова. Неповољна је и старосна структура јер старији од 60 година чине трећину становника. Кључни узрок одлива становништва  је пре свега економска ситуација. Док је радила лозничка привреда, имали смо одрживу ситуацију у том делу града, где су људи имали пољопривредну производњу као допунски приход. Међутим, престанком рада привреде од деведесетих година прошлог  века почиње проблем смањења броја становника – каже Филиповић.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )