ПРОТЕСТ АДВОКАТА – НЕ ОДУСТАЈУ ОД ЗАХТЕВА

spasoje

Адвокати Србије најављују да ће остати у штрајку све до испуњења захтева. За протекла два месеца у Основном суду у Лозници одложено више од 1300 рочишта

Два месеца након обуставе рада, адвокати су и даље у штрајку, а његов крај се и не назире. Напротив, адвокати најављују и радикализацију протеста.

– Од понедељка у пет до дванаест окупљаћемо се испред судова да би на симболичан начин указали да је крајње време да се поведу озбиљни преговори о нашим захтевима јер их до сада није ни било. Све се сводило или на замену теза о захтевима или на “козметичке” измене закона, а све у намери да се разбије протест – каже за ЛН Спасоје Терзић, члан Управног одбора Адвокатске коморе у Шапцу.

Подсећамо, адвокати захтевају измене закона о јавним бележницима и пратећих закона које сматрају неуставним, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде Николе Селаковића.

– Још увек нема одлуке Уставног суда о уставности и законитости Закона о јавном бележништву, а уместо тога појављују се наручене писаније притворених лица који се жале да су њихова права угрожена штрајком адвоката иако то нема везе са истином, а ничу и нова друштва адвоката чији је задатак да разбију протест – оцењује Терзић. На питање да ли су лознички адвокати и даље јединствени и да ли се међу стотинак оснивача Друштва адвоката Србије налази и неко од њих, Терзић каже да је до сада било само појединачних кршења одлуке о минимуму рада у току протеста, али ништа што би представљало озбиљнији прекршај.

– Адвокат који је оснивач Друштва адвоката Србије уписан је у Адвокатску комору у Шапцу, има пријављену канцеларију у Ваљеву, а ради у адвокатској канцеларији “Батић” у Београду. Покренућемо дисциплински поступак против њега јер се огрешио о адвокатски кодекс на више начина, а о намерама тог друштва довољно говори и податак да се међу оснивачима налази и више адвоката који су се пријавили за полагање нотарског испита. Што се лозничких адвоката тиче, немамо информације или било каква сазнања да је неко пришао тој организацији.

У Основном суду у Лозници кажу да је за два месеца штрајка адвоката одложено више од 1300 суђења, од чега 200 у кривичном поступку, а остали у грађанском.

– Проблем постоји, предмети се гомилају, али ми смо донели одлуку, пошто адвокати не долазе у суд, да им наши достављачи уручују поднеске за нова рочишта. На такав начин ми смо се обезбедили да чим прекину штрајк, можемо да наставимо суђења по датумима које смо у међувремену одредили – каже Драган Цветиновић, председник Суда.

Адвокатска комора Србије (АКС) најавила је да ће протест трајати све до испуњења њихових захтева, а у саопштењу за јавност пре четири дана и тврдња да се током два месеца примене јавно бележничког система догодила незапамћена пљачка буџета Републике Србије јер су, како се указује, судови у Србији – у градовима и општинама где су уведени јавни бележници, остали потпуно без прихода по основу овера.

АКС прикупља податке о томе и планира да их објави наредних дана.

З. В

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )