ДВП “ЛОЗНИЦА”  – ПОЧЕЛО ЧИШЋЕЊЕ РЕЧНИХ КОРИТА

ДВП “ЛОЗНИЦА” – ПОЧЕЛО ЧИШЋЕЊЕ РЕЧНИХ КОРИТА

ciscenje

Пола године после великих мајских поплава почела прва фаза радова на чишћењу речних корита и санацији оштећених насипа у Лозници и суседним општинама.  Пре неколико дана започето вађење наноса из малог корита Штире, а посао треба да буде завршен за 60 радних дана

Катастрофалне мајске поплаве као и обилне падавине у августу направиле су велику штету на речним коритима у лозничком крају и суседним општинама, крупањској, љубовијској и малозворничкој. Радови на санацији објеката у систему одбране од поплава који су претрпели знатна оштећења недавно су почели  како би се довели у  првобитно стање и поново били поуздани. На санацији оштећених водних објеката учествује и ДВП “Лозница” које је потписало уговор са ЈП “Србијаводе”.

Према речима техничког директора ДВП “Лозница” Драгана Тадић, а ово предузеће ради на чишћењу напуњеног корита регулисаног дела реке Штире, односно омогућавању безбедног протицања великих вода.

– Санационим елаборатом предвиђени су радови на чишћењу малог корита (минор)  и већег за пријем средњих и великих вода (мајор) од наноса као и поправка ситнијих оштећења. Започети су радови прве фазе и тренутно се ради на чишћењу минор корита регулисаног тока од железничког моста на прузи Шабац-Мали Зворник  до краја градске регулације код компаније “Боро Скорић”, а  то је 2.736 метара. Вредност радова је око 3,5 милиона динара, предвиђени рок за њихово извођење је 60 радних дана, а хоће ли бити испуњен, зависи од временских прилика. Чисти се специјалном малом машином која може да уђе у корито и износи материјал на места којима могу прићи веће машине и камиони. ЈП ”Србијаводе” је у овом тренутку имало новца само за чишћења дела малог  корита, а увек је правило да се наредне године ради и друга фаза чишћење мајор корита и санирање оштећења – објашњава он, уз подсећање да на подручју града Лознице реке Дрина, Јадар и Штира  спадају у водотоке првог реда и надлежност државе, односно јавног предузећа “Србијаводе”.

Предвиђено је и уклањање наноса из Штире, али је та вредност радова већа. Укупна количина наноса у малом кориту којим  тече Штира од “Скорића” до железничког моста је око 2.700 метара кубних, а у мајор кориту око шест хиљада. Мало корито је последњи пут чишћено пре две, три године, а после тога је комунално предузеће то у мањем обиму чинило још неколико пута. У току су и радови на поправци оштећених насипа на уређеном делу Јадра које изводи водопривредно предузеће “Југокоп Подриње” из Шапца и трајаће неколико месеци, а прва фаза радова је у току и у Крупњу и Љубовији. Тадић каже да ДВП “Лозница” од пре двадесетак дана  увелико ради у крупањској општини.

– Велики радови су у току на на градским регулисаним деоницама реке Кржаве на 600 метара, Богоштице 900 и Чађавице 1.800 метара. Раде се пре свега зидарски радови, односно санација оштећене облоге обалних зидова и плочника, а велики посао обавља се и на санацији десног насипа реке Ликодре од километар и по,  који је у мајској поплави претрпео велику штету. Вредност  радова у Крупњу је око 60 милиона динара, а рок за завршетак 180 дана. Ради се и на санацији оштећења на реци Љубовиђи, у Љубовији, где је вредност посла око 12 милиона динара, а рок за извођење 90 дана. Радили смо и у Малом Зворнику на уклањању материјала које је клизиште нанело код Старог моста – каже Тадић.

Инвеститор  је ЈП “Србијаводе”, а сви санациони радови треба да буду завршени до 30. јуна 2015. године. Колико ће посла из прве фазе и у ком року бити завршено, највише зависи од временских прилика током наредних месеци, а најважније је да је посао започет.

Насип поред Дрине солидан

Тадић каже да сада нису предвиђени радови на насипу дуж Заобилазног пута и да је тај насип “у принципу у добром стању” . Он јесте на неколико места оштећен прављењем прелаза ка Дрини, што није дозвољено и пријављено је водопривредном инспектору, али нигде није пробијен па у случају велике воде таква места могу да се затворе џаковима.

Штира

Регулисани део Штире дугачак је  4.736 метара. Прва два километра од Дрине до железничког моста је пољска, земљана регулација са насипима, а одатле до фирме “Скорић”је градска регулација, са озиданим плочником и зидовима, минор и мајор коритом и тај тип регулације сматра се најбезбеднијим. Урађен је 1967. године и до ове године на Штири није било неких проблема, а у августу се први пут десило да се излије у центру града, код кружног тока.  Проблем је железнички мост који смањује профил и прави уско грло где се стварају чепови од грања и других ствари.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )