САНАЦИЈА ЈАЛОВИШТА У КОСТАЈНИКУ – РАДОВИ ОД СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ

САНАЦИЈА ЈАЛОВИШТА У КОСТАЈНИКУ – РАДОВИ ОД СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ

DSCN2634

Министар Велимир Илић у разговору за ЛН најавио почетак радова на санацији јаловишта у Костајнику. Прва фаза радова требало би да траје месец до месец и по дана

Прва фаза радова на санацији јаловишта рудника “Столице” у Коста-јнику код Крупња могла би да почне наредне седмице, а посао завршен пре краја године. То је прекјуче за ЛН рекао Велимир Илић, министар без портфеља у Влади Србије задужен за ванредне ситуације.

– Морамо урадити прву фазу, а то значи једном браном спречити да из постојећег јаловишта више не излази и не разноси се материјал, да направимо дренажне канале и воду одвратимо са тог простора. На томе радим интензивно, припремам документацију да се  што пре крене у тај посао.  Проблем је машинама изаћи на коте, где је тешко извести бетон и где треба урадити заштите и дренажне канале за одводњавање тог простора и увођење воде испод јаловишта. Људи су на терену, а много нам помаже специјализована екипа РТБ “Бор” чији су стручњаци укључени у цео посао. Мислим да ће у петак све припреме бити завршене и да ће у понедељак почети радови. Рачунам да би прва фаза могла да се уради врло брзо, за месец, месец и по дана – каже министар Илић.

Прва фаза коштала би вероватно око 15 милиона динара, то су трошкови материјала, цеви, гориво, арматура, бетон и остало, а у посао ће бити  укључене наше фирме. Илић каже да се овакви проблеми више не би смели дешавати.

– Морамо радити на томе да спречавамо еколошке проблеме, тачно је да нема пара, да је све то скупо, али најгоре је када  угрожавамо животну средину, пољопривредно земљиште и становништво на тим просторима. Морамо се окретати превентиви, уместо да само отклањамо последице као што је сада случај – каже он.

Према овонедељном саопштењу кабинета министра Илића, у сарадњи са Институтом за водопривреду “Јарослав Черни”, ревидиран је постојећи пројекат за санацију јаловишта и завршена пројектна документација хитних радова на заштити депоније јаловине рудника “Столице” од површинских вода, док се локална самоуправа обавезала на обезбеђивање логистичке подршке. У уторак су стручњаци предузећа РТБ ”Бор”, које је предвиђено за извођење радова на санацији, заједно са сарадницима из кабинета министра Илића, изашли на терен како би се што пре започело са реализацијом прве фазе, с обзиром на постојање пројектне документације за објекте у кориту потока. Радови предвиђени пројектом претходиће коначном решењу за санацију и ремедијацију депоније јаловишта у руднику антимона у селу Костајник где је након обилних падавина у мају ове године, у Костајнички поток истекло готово 30.000 м3 јаловине. Илић је прошле седмице са својим сарадницима и пројектантом Института “Јарослав Черни” посетио крупањску општину на чијој територији се налази депонија јаловине.

– Министар Илић је обишао терен, а долазили су и стручњаци Института “Јарослав Черни” и РТБ “Бор”. На општини је да пружи логистичку подршку у том послу и очекујемо да ускоро почну радови на решавању овог великог проблема – рекао је за ЛН председник општине Раде Грујић.

Истицање јаловине траје од 20. маја ове године, а тешки метали су нађени у Дрини, недалеко од ушћа у реку Саву.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )