У МЕМОРИЈАЛНОЈ ГАЛЕРИЈИ ”БИТКА НА ДРИНИ 1914” – ХЕРОИНЕ ИЗ ВЕЛИКОГ РАТА

У МЕМОРИЈАЛНОЈ ГАЛЕРИЈИ ”БИТКА НА ДРИНИ 1914” – ХЕРОИНЕ ИЗ ВЕЛИКОГ РАТА

IZLOZZBA O ZZENAMA HEROINAMA

У борби против агресорске Аустроугарске пре сто година учествовале су и многе храбре Српкиње, али и странкиње које су пожртвовано помагале српском народу. Поводом стогодишњице почетка Великог рата у знак сећања на те жене у Меморијалној галерији “Битка на Дрини 1914”, у Бањи Ковиљачи, у понедељак је Удружење ратних добровољаца 1912-1918.  њихових потомака и поштовалаца “Подриње” из Лознице отворило изложбу “Жене хероине – добровољке у Првом светском рату”.

–  Аутор изложбе је Мирослав Павловић, члан Савеза удружења ратних добровољаца 1912-1918. из Београда. Урађена је са намером да се јавности представи велики број добровољки које су учествовале у Великом рату. У овој поставци је 36 портрета жена од којих су седам добровољки стране држављанке. Изложба је, поред осталих,  подсећање на неустрашивог борца Милунку Савић, болничарку Надежду Петровић, познату српску сликарку, али и Рускињу Дарју Александровну Коровкину. Баш у борбама на овим просторима пре једнога века, од почетка септембра до краја гучевске операције, биле су Надежда и Дарја. Надежда је учествовала у биткама на Мачковом камену и Колубари, а Дарја је погинула на Гучеву 2. октобра. Желели смо овом изложбом  да отргнемо од заборава жртву које су поднеле све добровољке у том рату – рекао је Ивко Веселиновић, председника Удружења “Подриње”, на отварању изложбе коју је наступом увеличао гуслар др Свето Дошљак.

Веселиновић је овом приликом посебно подсетио на храбру Рускињу Дарју Александровну Коровкину из Петровграда која се као болничарка у септембру 1914. нашла у борбама на Гучеву и  Надежду Петровић која је била добровољна болничарка у оба Балканска рата, а у Великом рату је после Сувоборске битке остала да ради као болничарка у Ваљеву где је преминула крајем марта 1915. од  пегавог тифуса. У сећању српског народа заувек ће остати и храбре жене из савезничких армија, лекари, медицинске сестре, болничарке: Флорна Ферис, Флора Сандс, Кетрин Мекфеил, Алиса Хачисон, Маргарет Фрејзер, Леила Паџет…, а посебно др Елси Инглис, председница Федерације жена Шкотске, која је у октобру 1914. апеловала преко медија да британски народ помогне Србима.

Изложба је отворена до 22. октобра, а онда портрети добровољки одлазе у Српску академију наука и уметности где ће остати као стална поставка.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )