ИЗЛОЖБА “ВАРОШИЦА ДРАГИНАЦ ОД 1902. ДО 1941. ГОДИНЕ” – СЕЛО, ВАРОШИЦА, СТРАТИШТЕ

ИЗЛОЖБА “ВАРОШИЦА ДРАГИНАЦ ОД 1902. ДО 1941. ГОДИНЕ” – СЕЛО, ВАРОШИЦА, СТРАТИШТЕ

11

У слици и речи изложба приказује друштвену историју најмлађе врошице с почетка XX века која је у оба велика рата била место страдања 

У оквиру манифестације “Октобарски дани у Јадру” прошлог четвртка је у  холу ОШ “14. октобар” у Драгинцу отворена изложба “Варошица Драгинац од 1902. до 1941. године”, историчарке Драгице Савчић. Изложбу је отворила Марија Шћекић Марковић, виши кустос етнолог Музеја Јадра, а посетиоци су на осам паноа, које је графички обликовао Слободан Секулић Богдановић, први пут могли да виде историјске документе из тог периода које чувају Међуопштински историјски архив у Шапцу, архив Србије у Београду и Музеј Јадра у Лозници, али и више оних које је  ауторка прикупила и у старим драгиначким породицама.

– Изложба показује друштвену историју варошице, најмање и најмлађе по времену свог проглашења, која је тај статус и краљичино име добила 1902. године. О том периоду историје Драгинца до сада се мало знало. У колективном сећању становника тог места и околних села сачуване су првенствено слике страдања у Другом светском рату, посебно стрељања цивила у октобарским данима 1941. године, а по томе је и познато стручној јавности – каже историчарка Драгица Савчевић.

Сваки од изложених паноа прати део историјског развоја Драгинца који је припадао атару села Јаребице још у римском добу, затим осветљава улогу цркве која је саграђена у 17. веку, школе која је основана 1839. године, живот под аустро-угарском окупацијом и после ослобођења, политичке прилике између два рата, развој културе и промене у друштвеном животу варошана.

– Важност добијених резултата овог истраживања огледа се не само у томе што доноси нове, до сада непознате чињенице, већ и у томе што помажу да сагледамо драгиначки октобар  на још један начин јер још нису били залечени сви трагови Првог светског рата, када је почео Други. За непуних четврт века Драгинац је два пута био место страдања – истиче ауторка.

Изложбу су организовали ОШ “14. октобар” из Драгинца и Удружење грађана “Меморијал Драгинац” под покровитељством Града Лознице.

Фељтон у ЛН

Од наредног броја у ЛН можете читати најинтересантније делове из истраживања историчарке Драгице Свачић о прошлости Драгинца између два велика рата.

З. В

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )