РИБОКРАДИЦЕ НА ДРИНИ – СТРУЈОМ УБИЈАЈУ РИБУ

РИБОКРАДИЦЕ НА ДРИНИ – СТРУЈОМ УБИЈАЈУ РИБУ

polic

Поред недозвољеног излова рибе помоћу мрежа, у последње време све чешће на Дрини убијају рибу струјом! Агрегати које рибокрадице користе толике су снаге да потпуно уништавају рибљи фонд

На овај проблем указују спортски риболовци али и градска Канцеларија за младе, која се ових дана обратила ресорном министарству да нешто предузме како би се заштитила река.

– Нама су се обратила два младића који воле Дрину и који су видели људе како убијају рибу струјом. Немају снимак тога, а, због страха, не смеју ни да сведоче против починилаца. Тражили су од нас да нешто предузмемо и ми смо одмах упутили писмо надлежном министарству да провери како се газдује на овом терену и да ли може да се побољша заштита Дрине или повећа број рибочувара. Док чекамо одговор, покушаћемо да заједно са удружењем риболоваца анимирамо све надлежне да поведу више рачуна о овом проблему – каже Тања Глишић, шеф Канцеларије за младе.

Општинска организација спортских риболоваца “Дрина” такође апелује на све надлежне, али и на риболовце и све оне који воле Дрину да овакве и сличне појаве пријаве.

– Наши бројеви телефона, као и бројеви рибочуварске службе и корисника овог водног подручја “Еко-рибарства”, налазе се на сајту ООСР “Дрина”. Риболовац сам од 1975. године и још као дете сам чуо за излов рибе струјом. То је виђено од људи са факултета који су из хуманих разлога испитивали узорке врста, користећи агрегате са интензитетом струје који рибу само привремено омами. Тако се испитује миграција рибе, квалитет и количина. Данас рибокрадице користе агрегате веће снаге којима се риба уништава у потпуности и пада на дно. Начини се много већа штета од користи оних који своје поступке често правдају социјалним стањем и беспарицом. За крађу рибе користе и креч, а за време рата бацали су и бомбе – каже Драгослав Полић, председник ООСР “Дрина”.

Он објашњава да на подручју од Бајине Баште до Прњавора газдује “Еко-рибарство” из Ваљева, а да удружење помаже рибочуварима око одржавања реке, порибљавања и уклањања криволовних мрежа.

– Са “Еко-рибарством” имамо уговор по којем смо им дали на коришћење наше возило, чамац, приколицу и просторије. За то добијамо годишњу накнаду, а уговором је прецизиран проценат из којег се финансира удружење. Обавезали смо се да помажемо рибочуварима у контроли, а остварили смо и добру прекограничну сарадњу са колегама из Зворника, Јање и Бијељине. Коректно сарађујемо са државном граничном службом и са полицијом, која нам даје апсолутну подршку и асистенцију кад је потребно. Имали смо састанак и са судијама за прекршаје инсистирајући да се пооштре казнене мере. Пошто код њих не постоји база података изгредника, ми смо се обавезали да им доставимо сва судска решења и правоснажне пресуде, а казне могу да буду и преко 100 хиљада динара, мада постоји и казна затвора. Потребна је боља контрола и бољи рад правосудних органа, а казне треба да буду још ригорозније – сматра Полић.

Рибокрадице затичу највише у Бањи Ковиљачи, а критична зона је у Липничком Шору и Јелаву. Од Борине до испод Павловића ћуприје дешавало се да нађу и 18 мрежа које постављају прилично увежбани људи. Користе посебне тегове па се мреже не виде са обале. Полић објашњава да их откривају са чамаца.

– Нажалост, тога је све више, а било је инцидената у којима је шеф рибочуварске службе физички нападнут. Зато апелујемо на све риболовце да буду у функцији заштите своје реке, као најбољи чувари природе, али и на грађане који примете недозвољен излов рибе да нам се обрате – поручује Полић.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )