ЛЕТЊА ШКОЛА У ТРШИЋУ – СА СРПСКОГ НА ШЕСТ ЈЕЗИКА

ЛЕТЊА ШКОЛА У ТРШИЋУ – СА СРПСКОГ НА ШЕСТ ЈЕЗИКА

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Дванаест студената славистике са десет универзитета из шест европских земаља – Аустрије, Белорусије, Енглеске, Италије, Пољске и Русије учествовало је у летњој школи културне историје, српског језика и превођења “Тршић 2014”, која је завршена у среду

Летња школа културне историје, српског језика и превођења, заједнички пројекат Центра за културу “Вук Караџић”, Института за књижевност и уметност из Београда и Музеја језика и писма из Тршића, одвијао се у години обележавања 200. годишњице од објављивања Вукове “Писменице сербскога језика” и “Мале простонародне славеносербске пјеснарице”, и 150 година од смрти Вука Караџића. Овим јубилејима се придружује и кандидатура културног комплекса у Тршићу за награду Европски музеј године.

– Трећи пут заредом у знаменитом месту Тршић организовали смо овај скуп, а материјал који је ове године превођен са српског језика на белоруски, енглески, немачки, италијански, пољски и руски заснован је на сталној изложбеној поставци Музеја језика и писма “Вук и његови савременици” аутора Мирослава Терзића и доноси слику превођења и објављивања српске народне књижевности на страним језицима у 19. веку – каже Драгана Грбић из Института за књижевност и уметност, ментор летње школе.

Са српског језика на белоруски преводила је Зарина Жамојцина са Државног белоруског универзитета у Минску, на енглески Ребека Рајт са универзитета у Нотингему, на италијански Лаура ди Марко и Адриана Пиа Руси са Универзитета “Габријеле Данунцио” у Пескари, на немачки Валери Леополд и Нина Крагер са универзитета у Бечу, на пољски Агата Скупин са Универзитета “Никола Коперник” у Торуњу, Маја Мачковјак са Универзитета “Адам Мицкијевич” у Познању, Наталија Сивак са универзитета у Гдањску и Лукаш Бушке са Шлеског универзитета у Катовицама, на руски Надежда Иванова са Државног универзитета у Петрограду и Александра Чиварзина са Московског државног универзитета “Ломоносов”. Овогодишњи програм школе затворен је 24. септембра дигиталном пројекцијом изложбе “Српско писмо и језик кроз историју” на шест језика у оквиру међународне манифестације Дани европске баштине која се ове године реализује под називом “Језик и писменост” у Музеју Иве Андрића, а у сарадњи са Музејом града Београда. Летњу школу језика и превођења “Тршић 2014” подржали су  Град Лозница и Министарство културе и информисања.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )