ЗА 26 ПОПЛАВЉЕНИХ ПОРОДИЦА – НОВ КРОВ ДО КРАЈА НОВЕМБРА

ЗА 26 ПОПЛАВЉЕНИХ ПОРОДИЦА – НОВ КРОВ ДО КРАЈА НОВЕМБРА

KUCE DO KRAJA NOVEMBRA

Новцем ЕУ у осам локалних самоуправа, међу којима је и Лозница,  до краја новембра биће обновљено 170 и изграђено 30 кућа, свих 200 породица добиће намештај и кућне апарате. Лозница добија шест монтажних кућа, 20 ће бити обновљено

 

У оквиру пројекта “Обнова кућа и економска ревитализација за најугроженије породице погођене поплавама у Србији” 26 породица у лозничком крају добиће кров над главом. Пројекат,  вредан три милиона евра, обезбедиће поплавом најугроженијим грађанима Шапца, Шида, Бајине Баште, Малог Зворника, Ваљева, Љубовије, Осечине и Лознице, обновљене домове, али и шансу за поновно покретање бизниса, саопштено је на прекјучерашњој конференцији за новинаре у градској управи.

Градоначелник Видоје Петровић подсетио је да је Лозница у мајским поплавама претрпела огромне штете, готово једнаке годишњем градском буџету, и да је чинила све што је у могућности једне локалне самоуправе да се оне отклоне, а имала је подршку Владе Србије и многих хуманитараца.

  Добра вест је да ни Лозница ни Влада Србије у решавању тих проблема није сама већ смо имали помоћ ЕУ и  шест наших суграђана добиће решења о изградњи нових, а још 20 имаће подршку у обнови оштећених кућа. Лозница је у овом програму са још седам локалних самоуправа које ће имати значајну подршку. То је велика помоћ нашем граду, она није довољна, али ово је прилика да се захва-лим ЕУ и Канцеларији Владе Србије, Хаусинг центру и свим организацијама које учествују у реализацији програма помоћи и подршке на поплављеним подручјима – рекао је он.

Према речима Милене Стојковић из Хоусинг центра, у Лозници  20 породица  добија помоћ у санацији стамбених објеката  у вредности од 6.500 евра, а шест  монтажне куће.

– Овим пројектом ће “Арбеитер Самаритер Бунд”, заједно са партнерима Хоусинг центром, Иницијативом за развој и сарадњу и Фондацијом “Ана и Владе Дивац”, обезбедити куће за 200 породица у осам општина, односно обнову 170 и изградњу 30 нових стамбених јединица уз намештај и кућне апарате. Циљ је да се грађани у реновиране куће уселе до краја новембра, а и за монтажне је завршетак предвиђен у том року. Намера је помоћи најугроженијима, онима са више чланова домаћинстава, који су болесни, имају неки степен инвалидитета, или нису радно способни, и то су били критеријуми за избор породица – рекла је она и нагласила да ће у  згради градске управе и Центру за социјални рад бити истакнуте листе оних који добијају монтажне и помоћ у обнови оштећених кућа.

Игор Којчић, представник Иницијативе за развој и сарадњу, истакао је добру сарадњу са Лозницом и да је пројекат “Обнова кућа и економска ревитализација за најугроженије породице погођене поплавама у Србији” део програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, који се финансира из претприступних фондова ИПА.

– Сам пројекат траје десет месеци и замишљен је као помоћ за превазилажење штета од поплава. Усмерен је на оне који су претпели штету на стамбеним објектима, али и на пољопривредним газдинствима и малим и средњим предузећима. У овој фази циљ је омогућити реконструкцију оштећених пословних простора у 34 фирме, или пољопривредна газдинства,  као и доделу 100 грантова најугроженијима у осам општина, у опреми, стоци или пољопривредној механизацији за поновно покретање бизниса – објаснио је он.

Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији вредан је 30 милиона евра. Новац је намењен изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 локалне самоуправе. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )