НАДОКНАДА ШТЕТЕ ОД МАЈСКИХ ПОПЛАВА – ПОЧЕЛЕ УПЛАТЕ НА РАЧУНЕ

НАДОКНАДА ШТЕТЕ ОД МАЈСКИХ ПОПЛАВА – ПОЧЕЛЕ УПЛАТЕ НА РАЧУНЕ

poplava

У процедури исплате надокнаде штете од мајских поплава првих 50 грађана са правоснажним решењима. До 15. септембра биће завршена решења и техничка документација за десет кућа које ће бити подигнуте на локацији коју је обезбедила локална самоуправа

 

Прошло је више од месец дана како је надлежна градска комисија у Лозници потписала прво решење за надокнаду штете од поплава, а тек средином прошле седмице стигле су и прве уплате на текуће рачуне грађана.

– Од првих 50 грађана са правоснажним решењима, новац је добило 20. Тек када сви они буду подмирени, следи исплата на рачуне следеће групе од 120 грађана чија су решења такође правоснажна и верификована у Канцеларији Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја. Надамо се да ће процедура бити убрзана и да ће почетком наредне седмице и они доћи на ред – каже за ЛН Милутин Станимировић, начелник Одељења за привреду.

У Лозници право на помоћ има 1.231 домаћинство чије су куће оштећене поплавама или од клизишта, а до сада је решење  добило више од 45 одсто њих. До 15. септембра требало би да буде завршено издавање решења и припрема техничке документације за подизање десет типских кућа на локацији коју је обезбедио град.

Станимировић каже да до сада није поднета ниједна званична жалба на решење јер се свима жури да обнове куће пре зиме, али да има отворених незадовољстава. Да подсетимо, категоризација се одређује према номенклатури коју је утврдила Влада Србије која обезбеђује и средства за обнову. Према  том правилнику, за обнову кућа из прве категорије оштећења следује 120.000 динара, за другу 200.000; трећу 250; четврту 350.000 и за пету категорију 600.000 динара. 

На питање да ли очекују контролу утрошка средстава, Станимировић каже да је сигурна само контрола поступка издавања решења, али да није најављена и контрола како су грађани утрошили наменски новац.

– Логично је да људи утроше новац на санацију оштећења кућа, како би имали где да живе, али људи су у овим поплавама много изгубили, неки и цело покућство, па неретко чујемо од појединих грађана да ће од добијеног новца прво одвојити да купе деци најнужније ствари за школу. Никоме неће бити довољно, али ће свако на своју одговорност одредити приоритете – каже он.

По његовој процени, да би сви грађани Лознице који су поднели захтев за накнаду штете добили решења, биће потребно још месец и по дана.                                 

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )