У БАЊИ КОВИЉАЧИ – НЕМАР НАПУНИО ТАЛОЖНИЦУ

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – НЕМАР НАПУНИО ТАЛОЖНИЦУ

TALOZZNICA DO VRHA PUNA NANOSA

Бања Ковиљача има таложницу направљену пре 39 година која је пуна наноса јер никада није чишћена. Месна заједница планира да уреди таложницу и Симића поток који је у бујичној поплави направио много проблема

Тек после августовске бујичне поплаве у Бањи Ковиљачи, када су најгоре прошли мештани поред Симића потока у Првомајској улици, многи су сазнали да овде постоји таложница. Направљена је пре скоро четири деценије, али дугогодишња небрига учинила је да  нема предвиђену  улогу па се бујица сјурила преко ње правећи низводно хаос.

Месец дана после поплаве трагови бујице која је протутњала преко и поред таложнице и даље су јасно видљиви. Гомила нанетог камења и стена, положена трава и велика количина грања, смећа и блата у таложници сведоче о снази воде. Према речима Радосава Јошића, члана Савета МЗ Бања Ковиљача, таложница је урађена 1975. године са намером да се све што донесе вода, а што би отишло у ниже делове Симића потока, овде задржи

– Због немара таложница није чишћена годинама. Можда су је једном у мањем обиму сами чистили људи који имају имања око ње, али се не сећам да је чишћена онако како би требало. Таложница је пуна до врха и нема функцију због које је изграђена. Зид је на врху којим је преграђен поток дебео више од метар, у доњој зони је шири јер је рађен конусно, и висок је неколико метара. Вода је у августу прелила преко зида, а још увек се види да је и двадесетак ари приватног земљишта око таложнице  поплава уништила и нанела много камена. При свакој наредној јачој падавини, поток неће моћи да прими воду и овде ће се изливати. После августовске бујичне поплаве Савет МЗ је разговарао о чишћењу таложнице, али и Симића потока, који је нанео највише проблема  – каже Јошић.

Према његовим речима, срећа је што је МЗ прошле године у сарадњи  са Градским већем очистила сва четири потока у Ковиљачи, међу којима и Симића поток,  што је ублажило последице бујичне поплаве. Јошић каже да ће МЗ свакако у сарадњи са Градским већем настојати да таложницу  доведе у пристојно стање, да има функцију  због које је направљена, а размишља се и о томе да  се од извађеног материјала са обе стане потока ураде заштитни бедеми како би се спречило изливање потока  у околна имања. Бујица је оштетила зид у подножју таложнице, са друге стране, и уједно однела део земље оштетивши једину прилазну стазу до куће породице Бошка Петровића.

– Имам информацију из Одељења за привреду да је у плановима ЈП “Србијаводе” чишћење Симића потока, али само део од железничке пруге до Дрине, јер део у Првомајској наводно није у њиховој надлежности и то, као и таложницу, морамо ми очистити.  МЗ је за таложницу добило сагласност од  Града и “Дирекције  за управљање и развој Бање Ковиљаче” да почне чистити Симића поток, прво у Улици Првога маја и то у потпуности, као прошле године,  и то ћемо почети што пре. Онда нам предстоји уређење  таложнице, а урадићемо онолико посла за колико будемо имали новца.  Од локалне самоуправе и Дирекције Бања Ковиљача тражићемо за радове на таложници помоћ стручно лице које би нас упутило  у то како то треба најбоље урадити. Августовска бујична поплава у многим деловима Ковиљаче направила је бројна оштећења, на инфраструктури и домаћинствима, а са санацију почињемо од Првомајске која је била најугроженија. У зависности од новца после ћемо санирати и друге делове – каже Јошић.

У извештају Градског штаба за ванредне ситуације о поплави из августа ове године наводи се да на Симића потоку постоји урађена каскадна устава (таложница) која није чишћена од изградње и затрпана је до врха прелива. Сама устава је угрожена и потребна је њена санација. То је неопходно обавити што пре јер предстоји јесен, а онда зима и снегови па евентуалне веће количине воде  поново могу направити проблеме житељима дуж Симића потока.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )