ДАНАС ПОЧИЊУ ДАНИ 81. ВУКОВОГ САБОРА – У ПОНЕДЕЉАК СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

ДАНАС ПОЧИЊУ ДАНИ 81. ВУКОВОГ САБОРА – У ПОНЕДЕЉАК СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

saborrrrrr

Вуков сабор и ове године окупиће бројне научне и културне раднике, а лозничка публика моћи ће да види и две позоришне представе “Чудо у Поскоковој Драги” суботичког Народног позоришта и “Рођендан господина Нушића” са сцене “Звездара театра”. На завршној свечаности у недељу, 14. септембра беседиће проф. др Драган Станић, председник Матице српске

Програм 81. Вуковог сабора почиње данас у Тршићу где ће бити одржан тродневни научни скуп “Савремена српска фолклористика”  у организацији САНУ, Матице српске, Вукове задужбине, Института за српски језик, Института за књижевност и уметност, Филолошког факултета, Међународног славистичког центра, Етнографског музеја, Факултета музичке уметности и лозничког Центра за културу, који је посвећен 150. годишњици смрти Вука Караџића.

Свечано отварање сабора биће у понедељак у 20 часова у Вуковом дому културе где ће посетиоци моћи да виде представу Народног позоришта из Суботице, града госта Сабора,  “Чудо у Поскоковој Драги” по тексту Анте Томића и у режији Снежане Тришић. У овом комаду играју и двоје младих лозничких глумаца Јелена Михајловић и Ђорђе Марковић.  Сат раније, у 19 часова у Галерији “Мина Караџић”, суботички Градски музеј ће приредити изложбу Миклоша Хавера “Суботица у објективу музејског фотографа”.

Уторак ће носити обележје два јубилеја – 200. годишњице “Писменице сербскога језика” и “Мале простонародне славено-сербске пјеснарице” и стогодишњице Великог рата. У 19 часова у Музеју језика и писма у Тршићу биће отворена изложба историчара Мирослава Терзића “Вукова путовања” која ће на сликовит начин  показати и зашто је УНЕСКО Вука прогласио грађанином света, човеком који је својим духом “померао границе времена и простора”, док ће КУД “Караџић” у 20 часова у Вуковом дому културе извести програм “Слава им”, који су припремили Зоран Грујић, Александар Цветиновић и Драган Тошић.

Лозничанима ће се у среду пружити прилика да упознају буњевачку културу кроз програм који су припремили Буњевачки културни центар из Таванкута и Национални савет буњевачке националне мањине, а који почиње у 18 часова у Вуковом дому културе.

У четвртак у 19 часова у Бањи  Ковиљачи почиње полуфинално вече 38. фестивала Савеза српских гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске, а сат касније у Вуковом дому културе почиње представа “Звездара театра” “Рођендан господина Нушића” у режији Небојше Брадића по тексту Душана Ковачевића.

Тршић ће у петак бити домаћин бројним учесницима културног живота Србије који ће за округлим столом разматрати како Вука и његово дело приближити младима. Истог дана у 19 часова у Вуковом дому културе је финално вече фестивала гуслара.

У суботу у Тршић стиже 60 младих слависта и двадесетак професора славистике из разних делова света, а у 20 часова у Вуковом дому културе у Лозници почиње концерт Лене Ковачевић.

Завршница програма је у недељу, 14. септембра у Тршићу, где ће у 10.30 у галерији “Вукове спомен-школе” бити отворена изложба Ане Томић, кустоса  Музеја Народног позоришта, “Народно позориште уочи Првог светског рата”, затим у 11.15 у Музеју језика и писма следи изложба  “Призрен – живот у речима” чији су аутори др Снежана Петровић, виши научни сарадник Института за српски језик САНУ,  и мр Тома Тасовац, директор Центра за дигиталне хуманистичке науке и истраживач сарадник Етнографског институата САНУ.

Тачно у подне “Химна Вуку” у извођењу Градског мешовитог хора означиће почетак програма на саборишту. После поздравне речи градоначелника Лознице Видоја Петровића, свечану беседу одржаће проф. др Драган Станић, председник Матице српске из Новог Сада. У уметничком делу програма наступиће велики ансамбл Народног позоришта из Београда са представом “Српска трилогија” рађеном по мотивима Стевана Јаковљевића у режији Славенка Салетовића.

Саборско посело почиње у 15 часова.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )