ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА – ЗВОНИ У ПОНЕДЕЉАК

ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА – ЗВОНИ У ПОНЕДЕЉАК

OS Petar Tasic u Lesnici u novom ruhu docekuje djake

У понедељак 1. септембра у свим основним и средњим школама у нашој земљи поново ће се огласити школска звона. У школске клупе четрнаест лозничких основних школа први пут ће сести око 705 првака а у четири средње школе у први разред кренуће 844 ученика

И школске 2014/15. године  у школске клупе у лозничким основним и средњим школама сешће мање ђака него лане. У четрнаест основних школа уписано је 705 ђака првака, 58 мање него прошле године. Највише ђака је у „Кадињачи“, укупно 115, следе  ОШ „Анта Богићевић“ 85 ученика и ОШ „Јован Цвијић“ у којој су уписана 83 ученика…

Четири средње школе у Лозници примиле су у први разред  844 ђака, шездесет  мање него лане. У Гимназији „Вук Караџић“ места је било за само 150 ученика, тридесет мање него лане. За разлику од претходних, ове године постоје само два смера, природно-математички и друштвено-језички, пошто је досадашњи информатички смер укинут јер није добио позитивну оцену Завода за вредновање квалитета. Нови, рачунарски смер за надарене ученике који је био одобрен лозничкој гимназији, неће заживети пошто је на пријемном испиту посебне тестове положило само тринаест ученика а за формирање одељења било је потребно двадесет ђака.

Укидањем занимања кулинарски техничар и у Средњој економској школи смањен је број ученика за цело једно одељење, уписана су 244 ђака. Највеће интересовање владало је за занимање комерцијалиста.

Наредне школске године Техничку школу похађаће као и лане 240 ученика. Пратећи потребе тржишта рада у овој школи је уведен нови образовни профил заваривач, које је  дефицитарно занимање. Највеће интересовање владало је за занимање електротехничар рачунара, али и за ауто-механичаре, а са лакоћом је већ у првом кругу попуњено и десет слободних места за занимање заваривач.

Као и прошле године у Средњу школу „Свети Сава“ уписано је 210 ученика а највеће интересовање је поново владало за занимања медицинска сестра-техничар и физиотерапеут.

Међутим, просветари кажу да ће следеће школске године број ученика бити већи него ове па поједине школе већ сада планирају да поново уведу нека занимања која су морали да укину.

Летњу паузу већина школа је искористила за побољшање услова рада, односно кречење учионица, обнављање фасада, фарбарње или замену столарије, реконструкцију мокрих чворова, замену подова или крова.

Ни овај почетак школске године у појединим школама неће проћи без штрајка просветара.

Очекује се да 1. септембра буде организован једнодневни штрајк упозорења у око 600 школа чији су запослених чланови Уније синдиката просветних радника Србије. У Лозници ће све школе радити с обзиром да овај синдикат у њима нема својих чланова.

ШКОЛСКИ КАЛЕНДАР

Према школском календару за ову годину прво полугодиште се завршава у уторак  30. децембра, када почиње зимски распуст који ће трајати све до уторка 20. јануара када ће почети и друго полугодиште. Пролећни распуст их очекује од 9. до 15. априла.

Школска година за осмаке се завршава 29. маја када школовање завршавају и ученици завршних разреда трогодишњих и четворогодишњих средњих стручних школа док ће се матуранти гимназија распустити 22. маја. За ученике основних школа од првог до седмог разреда последњи радни дан је 12. јун а за средњошколце распуст почиње 22. јуна.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )