ОД 6. СЕПТЕМБРА У МЕМОРИЈАЛНОЈ ГАЛЕРИЈИ – ПРОШИРЕНА ПОСТАВКА “БИТКА НА ДРИНИ”

ОД 6. СЕПТЕМБРА У МЕМОРИЈАЛНОЈ ГАЛЕРИЈИ – ПРОШИРЕНА ПОСТАВКА “БИТКА НА ДРИНИ”

NOVA POSTAVKA OD 6. SEPTEMBRA

У Бањи Ковиљачи ће 6. септембра поводом стогодишњице битке на Гучеву бити приређена свечаност и отворена проширена поставка ”Меморијалне галерије Битка на Дрини”. Истога дана биће представљен и дневник генерала Михаила Рашића, команданта Комбиноване дивизије у борбама на Гучеву

У ”Меморијалној галерији Битка на Дрини”, у Бањи Ковиљачи, у току су радови на сређивању дела просторија и они ће бити завршени пре 6. септембра када је планирано свечано отварање проширене поставке. У згради старе поште од почетних 68, галерија ће сада бити проширена на око 110 квадрата и посетиоцима пружити још боље услове.

Према речима председника удружења “Меморијална галерија Битка на Дрини” Жарка Ћосовића, они су  новембру прошле године за пројекат уређења сталне поставке од Министарства културе добили 300.000 динара и тај посао сада реализују.

– Радимо  углавном сами, а понеко нешто и помогне, као МЗ која финансира постављање подова. Све ће бити завршенио на време тако да ће посетиоци 6. септембра моћи да виде проширену поставку посвећену Бици на Дрини, највећем боју српске војске у Првом светском рату, која је заборављена, а наш мото је “Да се не заборави”. Биће убачене још три витрине и рачунар на коме ћемо приказивати обиље фотографија и докумената које имамо у електронској архиви. У проширеном делу моћи ћемо да приказујемо и филмове на великом зиду, а то смо планирали и као простор за тематске изложбе које ће овде гостовати. Набавили смо нове експонате, а биће изложени и неки позајмљени. Од Крупањаца ћемо за 6. септембар позајмити  митраљез из Првог светског рата, са дрвеним точковима и хладњаком за воду, биће изложене две лутке у униформама и са наоружањем српског и аустроугарског војника, оне ће на одећи имати оригиналну дугмад, 11 наших и два аустроугарска одликовања, један револвер из 1892. какав су носиле наше комите, личи на колтове и у сјајном је стању.  Имамо добру сарадњу са Центром за културу, односно Музејом Јадра и шестог ће овде бити постављена и изложба о Момчилу Гаврићу – каже Ћосовић.

Према његовим речима, у галерији ће наредне суботе свечано бити обележена стогодишњица Гучевске битке. Наступиће бањски црквени хор, гуслар, песник и један историчар који ће говорити о том славном боју, онда ће посетиоци видети проширену галерију. Тога дана биће представљена књига коју издаје Удружење. То је дневник генерала Михаила Рашића, команданта Комбиноване дивизије у борбама на Гучеву, за коју им је Министарство културе одобрило 150.000 динара. Рашић је командовао сектором дугим 17 километара, од Липничког Шора до краја Гучева, у Горњој Борини, и сваки дан је записивао кратке цртице. Све то је откуцао на 290 страна почетком  1915, а припремио је још једну књигу прилога међу којима су заповести, извештаји и карте на 260 страна. Овом књигом  треба да се шире сазнања о Бици на Дрини, каже Ћосовић.

Посетиоци Меморијалне галерије “Битка на Дрини” и сада могу видети бројне експонате из арсенала српске и аустроугарске војске, делове пушака, сабаља, чутурице, чауре, гелере, бајонете, ратне заставе, граната…, а од наредне суботе њена поставка биће још интересантнија и право место где сви који то желе могу много сазнати о славним данима српске војске.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )