ИЗБОРИ ЗА САВЕТЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА – НАЈВИШЕ РОМА И БОШЊАКА

Министарка државне управе и локалне самоуправе Србије Кори Удовички расписала је изборе за националне савете националних мањина за 26. октобар.

У Србији су признате 22 националне мањине, а избори ће бити организовани за савете 19 националних мањина и јеврејску заједницу.  Руска и турска национална мањина нису поднеле захтев за образовање посебног бирачког списка, те самим тим не излазе на изборе.

Од броја уписаних бирача у Посебан бирачки списак зависиће да ли ће се чланови савета националних мањина бирати директно или преко електора.

– Да би национална мањина остварила могућност за директне изборе, нужно је да се у бирачки списак уписало 40 одсто укупног броја грађана који су се на попису становништва 2011. године изјаснили као припадници неке националне мањине и због тога је први пресек направљен 17. августа. У Посебан бирачки списак у Лозници уписано је 567 припадника националних мањина –  највише Рома 286, затим Бошњака 276, три Македонца и по један Словак и Словенац. У односу на претходне изборе 2011. године, њихов број није значајније промењен – сада је уписан један Бошњак мање, а два Рома више него тада – каже Милојка Смиљанић, начелница градске управе.

Спискови су и даље отворени, па сви који желе да се упишу могу то учинити у канцеларији за вођење бирачких спискова.

З. В

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )