У СТЕПИНОЈ ШКОЛИ – ГРАДСКА ПРОСЛАВА

У СТЕПИНОЈ ШКОЛИ – ГРАДСКА ПРОСЛАВА

okupio se narod da oda po{tu cerskim junacima

Полагању венаца крај споменика у Текеришу претходило је освећење спомен-цркве на Липовим водама, посвећене Светом Јовану Шангајском, док су у спо-меншколи “Степа Степановић” Центар за културу “Вук Караџић”  и Друштво српских домаћина из Београда организовали академију и културно-уметнички програм. Друштво је финансирало уређење спомен-комплекса и постављање биста краља Петра и краља Александра Карађорђевића. Градоначелник Видоје Петровић захвалио се дародавцима истичући да је захваљујући њима достојно обележен век Церске битке.

– У свим делима Јадрана, житеља Подриња, Мачве и Рађевине читав један век блистају сећања на Церску, Колубарску или битку на Мачковом камену, и још дуже на бојеве на Чокешини, на Мишарском пољу, Лозници… Кажу да наша будућност, што није случајно, и данас представља рефлекс духовног рата с великим силама – казао је Петровић, наглашавајући да је церска епопеја била “наш велики испит слоге и јединства” и да је зато остала “наш поглед на свет и порука да је истина лековита и када је са укусом горчине”.

– Надамо се да је време ратова и суровости прошло. Пред нама су бољи дани, које ће испунити нове вредности мира, слоге, слободе и љубави – поручио је градоначелник.

Њему је у име Друштва српских домаћина председник тог удружења Нићифор Аничић уручио грамату као знак захвалности за заједничко залагање да се Текериш уреди поводом стогодишњице чувене битке. У уметничком програму наступио је оперски певач Оливер Њего уз пратњу хармоникаша Зорана Тутуновића, као и глумци Лепомир Ивковић, Соња Кнежевић, Хаџи Ненад Маричић и Иван Пантовић, песник Добрица Ерић и други.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )