ДОБРОТВОР НИЋИФОР АНИЧИЋ, ПРЕДСЕДНИК ДРУШТВА СРПСКИХ ДОМАЋИНА – НА ЗАХВАЛНОСТ ПРЕЦИМА НЕ СТАВЉА СЕ ЦЕНА

ДОБРОТВОР НИЋИФОР АНИЧИЋ, ПРЕДСЕДНИК ДРУШТВА СРПСКИХ ДОМАЋИНА – НА ЗАХВАЛНОСТ ПРЕЦИМА НЕ СТАВЉА СЕ ЦЕНА

Nicifor

Друштво српских домаћина помогло је обнову спомен-комплекса “Церска битка”, а највеће заслуге за то има његов председник Нићифор Аничић из Јоханесбурга. Велики добротвор не воли о томе да говори, али земљацима поручује да чувају оно што су наследили и да почну “радити и стварати”

Стогодишњица Церске битке, у којој је ратовима исцрпљена српска војска начинила подвиг и надмоћнијег непријатеља надвладала и одбацила преко Дрине назад у Аустроугарску, обележена је у уторак државном церемонијом код споменика церским јунацима у Текеришу и пригодним програмом код ОШ “Степа Степановић” у организацији Друштва српских домаћина (ДСД) и Града Лознице. Ово Друштво новчано је помогло обнову Спомен-комплекса “Церска битка” и постављање биста краљева Петра Првог Ослободиоца и Александра Карађорђевића Ујединитеља, а заслуге за то припадају председнику ДСД Нићифору Аничићу, рођеном Пријепољцу који већ четири деценије живи у Јоханесбургу у Јужно-афричкој Републици. Заправо, заслуге би му припадале када би их желео.

– О томе се не прича. То се не сме изјављивати. Када се фирма отвара, говори се о вредности и новцу, али прецима се захваљивати и тако говорити, то је велики грех. Споменик у Текеришу обновљен је у част јунацима који су 1914. животе положили на олтар отаџбине и предат је Граду Лозници и народу на дар. Он би генерацијама које долазе требало да буде сведочанство о славним временима, али и непресушни извор родољубља – каже Аничић.

Није рођен у Јадру и преци му не вуку корене из ових крајева, али то није било препрека да помогне сматрајући да Церска битка и Цер не припадају само Лозници или Шапцу, већ сваком Србину, ма где живео. Војници српске војске падали су у крвавим бојевима широм Србије и, како каже Аничић, натапали својом крвљу сваку стопу земље да би сачували слободу па тако сећање на њихова дела и треба неговати.

– Давали су живот за нас који смо долазили и оне који ће тек доћи, попут Боја на Косову с једином разликом што Косово има своје божуре, а Цер их нема. Зато има лепе шуме, ливаде и њиве. Наши су велики преци бранили своју отаџбину, а начином на који су то радили задивили су свет. Њихов вођа краљ Петар водио их је домаћински, поштовао их и волео. Његов син престолонаследник Александар покушавао је са генералима да га извуче из рова где је стајао са својим војником са пушком у руци, али нису успели. Та је његова љубав давала снагу војницима да ослободе Србију и да корачајући буду бржи него француска коњица – прича родољубиви Нићифор.

Председник Друштва српских домаћина већ четири деценије живи у далекој Јужноафричкој Републици…

Н. Т.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )