ОД ПРОШЛОГ ПЕТКА У ДРАГИНЦУ – ПОНТОНОМ ПРЕКО ЈАДРА

ОД ПРОШЛОГ ПЕТКА У ДРАГИНЦУ – ПОНТОНОМ ПРЕКО ЈАДРА

pontooon

Први понтонирски батаљон Речне флотиле из Шапца поставио је крајем прошле седмице понтонски мост на Јадру у Драгинцу што је  од пре седам дана поново омогућило саобраћајну везу овог места и неколико околних села са делом територије града Лознице.

Према речима потпуковника Синише Маринковића, у склапању моста учествовало је 46 војника, дугачак је 84 метра, широк шест и по, а носивост му је 60 тона тако да преко њега несметано могу прелазити камиони и аутобуси. На одржавању понтона радиће 11 војника, а МЗ Драгинац и Град Лозница обезбедили су им одговарујући смештај и исхрану.

– После 80 дана стигао је понтон и наше жеље и молбе су услишене. Војска је мост поставила за неколико сати и мештани Драгинца и околине сада преко Јадра поново могу својим возилима и пољопривредном механизацијом. Војницима је обезбеђен одговарајући смештај у месној заједници, а сређена је и свлачионица на игралишту за дневни боравак посаде понтона. Најважније је да је понтон стигао, а сада нам предстоји борба да што пре буде урађен нови мост на Јадру јер  је ово привремено решење – рекао је после склапања моста  председник МЗ Драгинац Миленко Ђурић.

Постављање понтона посматрало је са напуклог моста више мештана Драгинца којима поновни прелазак Јадра на овом месту много значи.

– Њива ми је са оне стране Јадра на два километра и сада ћу поново брже стизати до ње. Последња три месеца се мучимо,  а до њиве сам преваљивао 15 километара, трошио више горива и времена. Јесмо чекали нешто дуже, али је важно да је понтон ту – рече један старији Драгинчанин. 

Мост у Драгинцу је у мајским поплавама због потонућа средњег стуба напукао по средини, а Лозница га је одмах оспособила за прелаз пешака. За њега је везано око осам и по  хиљада људи из 16 месних заједница. Оштећени мост саграђен је пре 18 година и дугачак је 42 метра, био је уско грло па је при већем водостају долазило до плављења околних њива и домаћинстава, док ће нови морати да буде знатно дужи.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )