НА ТЕКЕРИШУ ЗА ЈУБИЛЕЈ – НОВА ПОСТАВКА”ЦЕРСКЕ БИТКЕ”

NOVA POSTAVKA srpska artiljerija zauzima polozzaje na tekerišu

За стогодишњицу Церске битке биће отворена нова музејска поставка на Текеришу коју припрема историчар Горан Вилић.  Посетиоци ће видети много експоната, фотографија а нова поставка биће интересантна свакоме ко је буде видео

 

Поводом обележавања стогодишњице почетка Великог рата и Церске битке стална Меморијална поставка у Текеришу добиће нови изглед.  Осим реконструкције саме зграде биће урађена нова музејска поставка коју припрема историчар Горан Вилић из лозничког Центра за културу “Вук Караџић”.

Припреме су завршене и само се чека да мајстори напусте зграду музеја како би поставка спремно дочекала 19. август и обележавање века од прве српске и савезничке победе у Великом рату. Према Вилићевим речима, нова поставка ће на нешто модернији начин, приказати Церску битку, са доста интересантних прича и уз примену нових техничких достигнућа.

– Урађена је тако да буде интересантна сваком посетиоцу,  а не само војним стручњацима и историчарима. На централном зиду налазиће се велика карта Церске битке, са основним подацима о Србији и Аустроугарској из тог доба, као и губицима обе стране током те битке. Њене димензије су 3,15 са 2,84 метра, и када човек види њу, добиће на једном месту све основне информације о великој српској победи. Поставка ће имати хронологију од атентата у Сарајеву, преко почетка рата, злочина над цивилима, до  последње витрине о споменичком комплексу у Текеришу.  Посетиоци ће видети много експоната, фотографија и мислим да ће нова поставка бити интересантна свакоме кога интересује тај део наше историје – каже Вилић.

Т.М.С

 

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )