ЕВАКУИСАНИ СА ГРАДИЛИШТА У СЦ „ЛАГАТОР“ – ЗА ДВА МИНУТА ОСТАЛИ БЕЗ ИЧЕГА

ЕВАКУИСАНИ СА ГРАДИЛИШТА У СЦ „ЛАГАТОР“ – ЗА ДВА МИНУТА ОСТАЛИ БЕЗ ИЧЕГА

IMG_3981

Месна заједница Градилиште потопљена је за непуних 20 минута. Мештани су доживели шок када је бујица са брда невероватном брзином почела да навире. Многи од њих остали су без домова и евакуисани су у СЦ „Лагатор“ где чекају помоћ. Вода се местимично повукла иако је знатан део и даље потопљен, а они који су остали у зградама избацују воду. 

– У први мах у СЦ „Лагатор“ смештено је тридесет четворо људи и деце, а у међувремену  је њих троје отишло код ближе родбине. О њима брину радници СЦ „Лагатор“ који дежурају у сменама. У сарадњи са Црвеним крстом Лознице обезбедили смо им гардеробу, а за тромесечну бебу која је овде са родитељима донете су пелене и остале неопходне ствари. КЈП „Наш дом“ припрема оброке, као и прошли пут кад су биле поплаве. Овде ће бити смештени док се не снађу –  рекао је Жељко Марјановић, директор СЦ „Лагатор“.

Према његовим речима, екипа Хитне помоћи је долазила да прегледа евакуисане и сви су у добром здравственом стању, изузев једне старије жене која је астматичар.

Миланка Бајић, једна од евакуисаних, истиче да је вода за минут почела да улази са свих страна и да је била до појаса, а у стан је остао у блату и потпуном хаосу.

– Ћерка и ја смо узеле децу и босе загазиле у воду. Прешле смо преко пута у мотел „Видовдан“ и тамо смо преноћиле, а преподне смо дошле овде. Унук ми је доживео шок. Никад се није толико потресао – каже она.

Ни Злата Павловић неће дуго заборавити страх који је доживела када је водена стихија почела да продире у њен стан.

– Вода је почела да надолази одједном са свих страна. За два минута све је било потопљено.  Борили смо се да спасемо моју мајку која има 83 године и болесна је. Помогли су нам   младићи са Градилишта и комшије којима сам јако захвална, а чамци су дошли тек после два и по сата. Наш стан је иза „Вискозиног“ хотела где је био највећи талас и где има доста старијих људи и деце. Ниво воде био је око метар и по. Сви смо запомогали. Звала сам Хитну помоћ, полицију, ватрогасце. Били смо одсечени од света и једва смо спасили животе. Остали смо без ичега и немамо где да се вратимо – прича Злата Павловић.

Како каже, у прихватилишту су им обезбеђени храна, гардероба, хигијенски производи, али не знају шта ће и где ће после, јер им се још нико од градских власти није обратио.

– Све се брзо десило. Комшиница је дошла код нас на кафу и све је било у реду. После непуних пола сата вода је почела да навире у купатило. Два сата смо је избацивале, али она је све више надолазила. На крају смо отишле код комшије да се склонимо. Најважније ми је било да спасем дете. Нисам имала времена да износим ствари. Све што смо стекли изгубили смо –  истиче Марта Перановић, мајка тромесечне бебе.

А.С.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )