ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ – НИСКА ОТКУПНА ЦЕНА

Жетва пшенице у Србији приводи се крају. Приноси су мањи од прошлогодишњих и крећу се од две до шест тона по хектару. У Лозници, Крупњу, Малом Зворнику и Љубовији ситуација је још тежа. Велике количине падавина учиниле су своје па се приноси крећу од само 500 килограма до 3,5 тона по хектару, мада има парцела где је принос и преко четири тоне, али то је на малом броју њива. На овом подручју под пшеницом је било 3.200 хектара, а род је скинут са већине парцела. Преостало је да се оврше још око 200 хектара у брдским деловима. На неким њивама пшеница неће бити ни пожњевена јер се власницима не исплати да плате комбајн (12.000 динара по хектару). Квалитет је у већини случајева осредњи, али ту није крај проблемима које имају пољопривредници. Како је најављено, Републичке робне резерве ове године највероватније неће куповати пшеницу, јер немају новца за то, а и у складиштима има довољно залиха за евентуалне интервенције.  Држава је прошле године откупила 60.000 тона по цени од 20 динара. Многа пољопривредна удружења предложила су Влади да Државне робне резерве откупе 200.000 тона овогодишњег рода, а да ли ће уопште бити откупа остаје да се види.

Пшеница се тренутно плаћа 18 динара за килограм, а пољопривредници истичу да је то мало, јер да би им се исплатило цена би морала да буде најмање 21 динар.

Због слабог рода и лошег квалитета у овом крају највећи откупљивачи у Лозници већину потребних количина хлебног жита откупиће у Војводини где је квалитет, ипак, нешто бољи.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )