КРЕАТИВНО ЛЕТО У ТРШИЋУ – СКУП МЛАДИХ И ТАЛЕНТОВАНИХ

КРЕАТИВНО ЛЕТО У ТРШИЋУ – СКУП МЛАДИХ И ТАЛЕНТОВАНИХ

Loznica02 skup umetnika u trsicu stvaraju skulpture u drvetu foto s.pajic

Центар за културу “Вук Караџић” и овог лета организује низ радних и креативних програма у Тршићу, а од 15. јула у овом знаменитом месту борави петнаестак младих уметника из Србије и иностранства, учесника мултимедијалне ликовне колоније, којом руководи академски сликар Драго Симић.

– Наши гости су троје уметника из Мексика, један са Косова, из Звечана, двоје су наши људи који живе у Шпанији и Немачкој, док су остали из Србије. Све су то студенти или професори са ликовних академија који стварају у различитим областима, од скулптура у дрвету, камену, до керамике, текстила и мултимедијалног сликања. Радионица се завршава у недељу, изложбом насталих радова – каже Драго Симић.

Већ почетком августа у родно село Вука Караџића стићи ће писци из Европе и региона који ће боравити у Кући писаца,  а учествоваће и у радионицама школе креативног писања под називом “Детињство”. Своју летњу праксу у Тршићу и ово лето обавиће студенти етнологије који ће у сусрет стогодишњице Првог светског рата истраживати тему “Велики рат у приватним причама”. Крај августа резервисан је за рад у Музеју језика и писма у радионици звука “Вук и звук”, коју воде стручњаци Факултета драмских уметности и Факултета музичке уметности из Београда. Почетком септембра пре одржавања 81. Вуковог сабора у Тршићу ће боравити најистакнутији научни радници у области фолклористике из земље и света, а 15. септембра долази 12  студената славистике из Пољске, Русије, Белорусије, Аустрије, Велике Британије и Италије који ће у Музеју језика и писма говорити о двестагодишњици  Вукове граматике “Писменице сербскога језика” и збирке народних песама “Мала простонародна славено-сербска пјеснарица”. Све активности у Тршићу подржавају Институт за књижевност и уметност, Српско књижевно друштво, Факултет драмских уметности, Факултет примењених уметности и Филозофски факултет. Покровитељи су град Лозница и Министарство културе и информисања Србије.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )