ОБНОВЉЕНА ПРУГА ЛОЗНИЦА-ЛЕШНИЦА – ПОНОВО ВОЗЕ ТЕРЕТЊАЦИ

ОБНОВЉЕНА ПРУГА ЛОЗНИЦА-ЛЕШНИЦА – ПОНОВО ВОЗЕ ТЕРЕТЊАЦИ

MINISTARSKA NA OBNOVLJENOJ PRUZI

Деоница пруге дуга 2.400 метара, која је била оштећена у поплавама, после месец и по дана поново је ове седмице пуштена у саобраћај. Министарка Зорана Михајловић најавила је да ће до 1. октобра бити поправљена сва оштећена путна и железничка инфраструктура

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић отворила је у Стражи, минулог понедељка,  за саобраћај обновљену деоницу пруге Лешница-Лозница од 2,4 километра, на прузи Рума-Шабац-Зворник,  оштећену у мајским поплавама. Проласком прве теретне железничке композиције после месец и по дана поново је успостављен теретни железнички саобраћај између Србије и Републике Српске.

Министарска Михајловић рекла је да су после поплава највеће штете биле на путној и железничкој инфраструктури,  само на путевима 60 милиона евра, као и да ће све бити поправљено до 1. октобра.

– Због тога што пруга није радила од 15. маја,  имали смо губитак већи од 1,5 милиона евра. Драго ми је што саобраћај  иде, није још права пројектована брзина, али верујем да ће ускоро и то бити. То је само један од послова у обнови  путне и железничке инфраструктуре. У министарству и Влади договорено је да учинимо све да железнички саобраћај буде много ефикаснији. Поред одређених организационих промена унутар самих “Железница”,  које су почеле, сматрамо да сви пројекти који су вредни око милијарду евра  морају још брже да се реализују. Наш циљ је да “Железнице Србије” буду део европске железничке мреже – рекла је министарка додајући да се не можемо само бавити путевима, већ мора много више да се ради са самом железницом.

Отварању пруге присуствовао је  и генерални директор “Железница Србије” Драгољуб Симоновић који је рекао да  пругом Лозница-Шабац, дугачком 75 километара,  годишње пролази 3.500 возова, а добит је 12 милиона евра.

– Тренутно је овде брзина 20 километара на сат, и овде су у поплавама била уништена 2,4 километра пруге. Рачунам да ћемо за 30 дана вратити пројектовану брзину и осовински притисак који је јако битан за пругу којом иду само тешки возови. План је до краја године 30 километара деонице ка Зворнику вратити на 22 тоне и пројектовану брзину пре поплава. Ова пруга је и пре била у јако лошем стању, план је био да је вратимо на позицију коју заслужује и пустимо и путнички саобраћај када све поставимо на своје  место. Она је више међународног карактера, њоме возимо робу за Словачку, Пољску, Словенију, Бугарску, Албанију, транспортујемо хемикалије, тежак терет и битна је јер су велике интервенције страних железничких управа са којима имамо уговорене обавезе и треба да оспособимо пругу и пошаљемо, пре свега робу, из Републике Српске ка свету – рекао је он.

Према Симоновићевим речима, у обнову 2,4 километра пруге, започету 14. јуна до сада је утрошено око 20 милиона динара. Пруга Рума-Шабац-Зворник којом се одвија теретни железнички саобраћај са Републиком Српском, претрпела је у поплавама оштећења на целој дужини. Највећа су била између железничких станица Лешница и Лозница,  где је у потпуности уништен насип пруге, као и један бетонски пропуст. Због тога је теретни саобраћај од Шапца ка Републици Српској био обустављен од 15. маја. Обнова деонице омогућава поновно успостављање железничког саобраћаја између Руме и Зворника, односно ка Републици Српској, али уз саобраћајна ограничења што се тиче  носивости пруге и брзине возова.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )