МИНИСТАР ИЛИЋ ПОСЕТИО ДРАГИНАЦ – ПОНТОНСКИ МОСТ ЈЕ ПРИОРИТЕТ

МИНИСТАР ИЛИЋ ПОСЕТИО ДРАГИНАЦ – ПОНТОНСКИ МОСТ ЈЕ ПРИОРИТЕТ

veljo

У Драгинцу се Јадар мора хитно премостити понтонским мостом, како би се нормализовао саобраћај и људима обезбедио нормалан живот, поручено је у понедељак приликом посете министра Велимира Илића. Он је рекао да ће убрзати и процедуру око изградње новог моста, који би требало да буде дужи за 20 метара

Велимир Илић, министар без портфеља задужен за ванредне ситуације, посетио је у понедељак Лозницу, где је имао радни састанак са руководством града које га је упознало са свим проблемима и последицама мајских поплава. Илић је потом обишао оштећени мост на Јадру у Драгинцу где је рекао да се пре почетка изградње новог, мора обезбедити понтонски мост, који би привремено омогућио саобраћај између два дела општине.

– Циљ нам је да се овде убрзају радови јер проблем су околна имања која не могу да се обрађују, део општине је одсечен од града и у овом делу Јадра не може нормално да се одвија живот. Хитно је потребно поставити понтонски мост и то ћу видети са министром одбране да се што пре нађе решење. Ући ћемо у ревизију постојећег пројекта и налажење најбољег решења за изградњу новог моста – казао је министар Илић додавши да ће се у овај посао укључити и “Путеви Србије” и Министарство саобраћаја.

Постојећи мост на Јадру био је уско грло и ту се правила брана при наносу различитог материјала у време поплава, што је доводило до плављења околних њива и домаћинстава. Мост је урушен половином маја, али је после неколико дана оспособљен за пешаке, међутим, како су мештани указали министру, то није довољно за нормално одвијање живота.

– Од овог моста зависи више од 8.000 становника из 16 месних заједница, а због посла у Драгинцу, од моста зависи 300 радника, који долазе до Карлагана аутобусом или сопственим превозом, а онда пешке прелазе небезбедан мост. Још теже било је док су ђаци ишли у школу, а многи од нас, да би дошли до своје њиве, која је на пар стотина метара од моста, морају да превале у оба смера десетине километара обилазећи алтернативним путевима – казао је Миленко Ђурић, председник Савета МЗ Драгинац.

Министар Илић је обећао да ће на првој наредној седници Владе Србије покренути иницијативу да се изградња новог моста на Јадру убрза. Он је локалној власти поручио и то да је потребно решити питање градње, односно да се мора забранити даља градња на локалитетима где су регистрована клизишта и поплаве.

– Имали смо користан радни састанак са министром којег смо упознали са стањем на подручју Лознице после поплава и клизишта. Најважније је то што ће ово министарство упутити стручни тим како би заједно са нашим службама сачинио документ који ће обухватити све критичне тачке, како на брањеном и небрањеном делу плављеног подручја, тако и када су у питању клизишта. Овде у Драгинцу смо се уверили у каквом је стању мост и одмах ћемо доставити пројекат градње, а министартво ће га разрадити и пронаћи најбоље решење – рекао је градоначелник Видоје Петровић.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )