У ЗАЈАЧИ – ТРИ МЕСЕЦА ПИЈУ ВОДУ ИЗ ЦИСТЕРНЕ

u zajaci tri meseca piju vodu iz cisterne nadaju se gradskom vodovodu foto s.pajic

Данас је тачно три месеца како мештани Зајаче воду за пиће добијају у цистернама.  Завод за јавно здравље из Шапца крајем марта је објавио да је локални водовод  у овој месној заједници неупотребљив и да је од 23 анализирана узорка у 15 утврђено присуство тешких метала, најчешће антимона, али и арсена и кадмијума. Мајске поплаве и недаће које су задесиле лознички крај, додатно су успориле решавање овог проблема.

– Ми воду са чесме користимо само за прање, а не може се користити за пиће, спремање хране или напајање стоке. Тако је од 28. марта, а цистерна, која стиже из Лознице, стоји у центру села до 14 сати. Добили смо и око 10.000 литара флаширане воде од Црвеног крста и то још нисмо све расподелили. Сезона је бербе малина и других пољопривредних послова па је недостатак воде за пиће још приметнији – каже Слободан Живановић, председник Савета МЗ Зајача.

Он додаје да у међувремену нико није долазио да им каже докле се стигло у планирању новог водовода који треба да стигне из правца Воћњака, али изражава и бојазан да се то неће скоро ни решити с обзиром на велике штете нанете током маја и у другим местима.

– Поплаве су све пореметиле и за сада је неизвесно шта ће бити са новом водоводном мрежом. Уз све разумевање за људе који су претрпели штете од воде и клизишта, остаје нам само нада да ће и наш проблем доћи на ред – додаје Живановић.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )