ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПАРКА ИЗА “СОКОЛАНЕ” – ЗЕЛЕНИЛО ИЛИ ПАРКИНГ-МЕСТА

ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПАРКА ИЗА “СОКОЛАНЕ” – ЗЕЛЕНИЛО ИЛИ ПАРКИНГ-МЕСТА

PDR park plava zgrada

План детаљне регулације парка између Трга Вука Караџића, Булевара Доситеја Обрадовића и улица Светог Саве и Драгољуба Поповића данас ће се наћи на јавној презентацији. Намера да у парку део зелених површина замене паркинг-места не одушевљава станаре околних зграда који ових дана и све гласније негодују и што су приступне стазе до њихових улаза поново претворене у кратере пуне воде или прашине у зависности од временских прилика

На иницијативу ЈП “Град” прошле године је покренута израда урбанистичког плана детаљне регулације (ПДР) за парк иза “Соколане” до Улице Драгољуба Поповића. Тај план данас ће се у 11 сати наћи на јавној презентацији у просторијама Одељења за планирање и изградњу градске управе Лознице, а његов текст и графички део биће изложени све до 9. јула. Јавна седница поводом обављеног јавног увида у нацрт Плана биће одржана 22. јула у 13 сати у малој сали градске управе када ће подносиоци премедби у писаном облику моћи усмено да их образложе пред комисијом. У овом делу града јесенас су протествовали грађани због наговештаја да ће Улица Светог Саве бити преуређена на начин који им је био неприхватљив, а током “буне” покренуто је и питање уређења паркова између Трга Вука Караџића па све до Булевара Доситеја Обрадовића код аутобуске станице. Тада су грађани захтевали да се што је могуће пре донесе ПДР и уведе ред у паркирање на блоковским паркинзима, али и да се они, када су већ направљени, асфалтирају како би се избегли облаци прашине и рупе на стазама после прве кише. Организациони одбор протеста станара још тада је изнео став да је неприхватљиво прављење паркинга са десне стране стаза у парку иза “Соколане”, до самих зграда јер би се оне тако нашле у сендвичу између две улице. Ипак, одлучили су да сачекају да план буде нацртан па да онда реагују.

– У парку између Улице Драгољуба Поповића и Булевара Доситеја Обрадовића блоковски паркинг није направљен до самих зграда, тако да између постоји зелени појас. Сматрамо да би тако требало да буде и у парку иза “Соколане”. Били смо против и претварања зелених површина у паркинге, али нас тада нико ништа није питао. Сада ће бити другачије, сигурно ћемо учествовати у јавној расправи и изнети примедбе јер се противимо и прављењу улице која би пролазила кроз парк кружно иза зграде у којој је Центар за социјални рад. Не можемо бити и нисмо против напретка, али напредак науштрб зеленила није напредак. Уређењем постојећих паркинг-места за станаре би их било довољно, а не тражимо бесплатно паркирање, већ онемогућавање других да их заузимају – каже Иванко Јанковић, председник нераспуштеног Организационог одбора јесењих протеста.

Планом детаљне регулације парка иза “Соколане” предвиђено је да од Улице Драгољуба Поповића, ближе Улици Светог Саве, иде двосмерна улица у облику ћириличног слова Г у којој ће се са обе стране налазити паркинг-места и она неће имати излаз на другом крају. Улаз у једносмерну саобраћајницу налазиће се даље у улици и она ће се враћати до Драгољуба Поповића ближе булевару пролазећи поред зграда. Како нам је још у фази израде плана рекла просторни планер Љиљана Коларевић из “Урбоплана”, да не би било пребрзе вожње предвиђено је постављање “лежећих полицајаца”.

Иако се у изради плана ишло на очување што више зелених површина на уштрб паркинг-места, ипак ће се одређене зелене површине наћи на удару пошто би у парку требало да се направи 137 места за аутомобиле. Стазу кроз парк и сада користе возила јер се до зграда окренутим ка кружном току другачије не може прићи, али се станари противе проширењу постојећих и просецању нових саобраћајница кроз парк. Скупштине зграда из овог парка планирају да упуте заједнички допис којим ће изразити своје противљење остварењу овог плана, а у току је прикупљање потписа станара који ових дана и све гласније негодују и што су приступне стазе до њихових улаза поново претворене у кратере пуне воде или прашине у зависности од временских прилика.

Лозница је један од најзеленијих градова и тренутно има више квадрата зелених површина по грађанину него што је прописано, али то не може бити ни разлог ни оправдање за њихово уништавање, сматрају станари. Када се погледа колико су празна паркинг-места направљена у Улици Бранка Радичевића, поставља се питање да ли је потребно правити нове паркинге у парковима. Уколико би на њима паркирање било бесплатно, чему наплата паркинга у суседним улицама? Уколико би се наплаћивало, да ли је динар важнији од чистог ваздуха и безбедног играња деце у парковима? При том би се станари неколико зграда нашли у ситуацији да би, на која год врата да изађу, изашли на улицу и који год прозор да отворе, отворили би га за издувне гасове.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )