ЗАВРШЕН 43. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – КРАЈ ЖЕРАВИЈЕ УЗ “КОЛИБРЕ”

ЗАВРШЕН 43. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – КРАЈ ЖЕРАВИЈЕ УЗ “КОЛИБРЕ”

zavrsen djacki vukov sabor nastup hora kolibri foto s.pajic

На саборишту крај Жеравије у Тршићу протеклог викенда завршен је 43. Ђачки Вуков сабор. Концертом дечјег хора “Колибри” указано је на пет деценија постојања ове распеване дружине, али и на оставштину и стогодишњицу Мокрањчеве смрти

 

Традиционално, уз извођење “Химне Вуку” Стевана Ст. Мокрањца, коју је отпевао мешовити хор Гимназије “Вук Караџић” уз руководство Дарка Несторовића, у суботу је у Тршићу отворена завршна свечаност 43. Ђачког Вуковог сабора. Поздравну реч посетиоцима и учесницима манифестације упутио је Андрија Секулић, ученик флауте у Музичкој школи “Вук Караџић”, победник Републичког такмичења ученика музичких и балетских школа Србије 2013. Уз захвалност наставници и свима који су му помогли да оствари успехе, он је вршњацима поручио да се баве уметношћу јер ће их она додатно оплеменити.

– Имао сам три године када сам први пут чуо звук флауте и самоуверено рекао мајци да желим да свирам на том инструменту. Касније сам био очаран првим звуцима које сам успевао да произведем на флаути, а потом је уследио марљиви рад. На првом такмичењу у Београду освојио сам трећу награду, а затим на републичком, међу 40 ривала, освојио сам прву награду. Схватио сам да је музика моје животно опредељење а позивам и сву другу децу да се опробају у музици јер можда у њој открију свој скривени таленат – поручио је Андрија.

Потом је концерт приредио дечји хор “Колибри” из Београда, који обележава 50 година рада, а програм је био прилагођен и стогодишњици Мокрањчеве смрти. Истог дана испред Вукове куће представили су се рецитатори, полазници школе рок гитаре, дечји фолклорни ансамбли и ученици музичке школе, а у Музеју језика и писма представљен је рад радионице “Пишем ти писмо” и етно-музиколошке радионице “Гајде”. Представљене су у калиграфска радионица, а изложбу су приредили и полазници ликовне радионице. Покровитељ Ђачког Вуковог сабора је Министарство културе и информисања, Град Лозница, док су медијску подршку пружили ТВ Лотел, РТВ Подриње и Лозничке новости.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )