МАЛА МАТУРА И УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – ПРОВЕРА ЗНАЊА ОД ПОНЕДЕЉКА

МАЛА МАТУРА И УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – ПРОВЕРА ЗНАЊА ОД ПОНЕДЕЉКА

029

Прва три дана наредне седмице резервисана су за тестове из мале матуре које ће у Лозници полагати 762 осмака који су ове године завршили основно образовање. У четири средње школе места има за 864 ђака

Ове године завршни испит у нашој земљи полагаће 69.530 ученика, а слободних места у средњим школама има 77.953, дакле, 8,7 одсто више него што има осмака. Статистика показује да их је мање него икада. Слична ситуација је и у Лозници, у четрнаест основних школа основно образовање је завршило 762 осмака што је за 34 мање него лане. На другој страни у четири средње школе места има за 864 ђака. Да ли ће се неко уписати у жељену школу, зависи од интересовања за одређено занимање међу вршњацима, али пре свега од успеха у досадашњем школовању и од резултата који се постигну на малој матури. Упис у средњу школу ће се бодовати на основу успеха у претходном школовању, од шестог до осмог разреда са 60 бодова, као и резултата на завршном испиту, где ће само ове године српски и математика носити по 16 бодова, а комбиновани тест максималних осам.

Ове године мали матуранти завршни испит на којем ће по први пут сви задаци бити непознати, полажу три дана 16, 17. и 18. јуна. Првог дана ученици ће полагати тест из српског (матерњег) језика, другог из математике, а трећег дана комбиновани тест, који садржи питања из пет предмета – историје, биологије, географије, физике и хемије. Сва три теста имаће по 20 питања, а предмети ће имати три до пет задатака. Тачан одговор на тестовима из математике и матерњег језика носиће 0,8 бодова а тачан одговор на трећем тесту доноси 0,4 бода.

Новина у односу на прошлу годину је формирање две одвојене комисије, за завршни испит и за упис у средњу школу. Регуларност је подигнута на виши ниво јер ће на основу Закона о заштити података, за све време трајања завршног испита, тест носити ознаку „интерно“, што подразумева одређену врсту безбедности и одговорности. Израда, штампа и дистрибуција ће ове године бити на једном месту, у Заводу за вредновање квалитета, а дистрибуција свим школама биће организована у сарадњи са  Министарством унутрашњих послова.

Објављивање коначних резултата завршног испита ће бити 26 јуна. Попуњавање листе жеља у основним школама је 27. и 28. јуна а објављивање и провера званичне листе жеља у школама и на званичном сајту је 3. јула. Први уписни круг у средње школе је 7. и 8. јула док је други уписни круг 10. јула када ће бити објављен и коначни распоред ученика по школама.

Да подсетимо, ученици осмог разреда основних школа из угрожених подручја моћи ће да бирају да ли ће завршни испит полагати у јуну или у августу. У лозничким основним школама за сада ниједан ученик није пријавио одлагање мале матуре за август. У сваком случају без положене мале матуре ученику се не може издати сведочанство о завршеној основној школи.

ТАЛЕНТОВАНИ УЧЕНИЦИ

Једна од новина за наредну школску годину је увођење категорије надарених ученика у рачунарској гимназији уместо информатичког смера који је укинут јер није добио позитивну оцену Завода за вредновање квалитета. Нови смер уведен је у седам гимназија у Србији међу којима је и лозничка гимназија у којој ће бити уписано одељење са 20 ученика. На пријемни испит који је у понедељак 9. јуна одржан у гимназији пријавило се 28 ђака.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )